Списание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от САЩ искат

...
Списание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от САЩ искат
Коментари Харесай

Призоваха за оставка на Кристалина Георгиева


Списание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от Съединени американски щати желаят следствие
Причината е ролята ѝ в абсурда за манипулиране на данни в интерес на Китай

Оказвала напън върху чиновници

Британското списание “Икономист” прикани ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се отдръпна от поста поради ролята є в абсурда за манипулиране на данни в интерес на Китай, до момента в който е била изпълнителен шеф на Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, съобщи организация Ройтерс.

Влиятелното лондонско списание показва в язвителна публицистична публикация, че констатациите на външно следствие, че Георгиева е упражнявала напън върху чиновници да покачат позицията на Китай в класацията “Да правиш бизнес” (Doing Business) компрометира способността на МВФ да бъде пазителят на данните за международната макроикономическа статистика.

“Ръководителят на МВФ би трябвало да бъде неутрален, до момента в който двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство между тях в нова епоха на геополитическо съперничество”, написа “Икономист” и прибавя, че критиците на мултилатерализма към този момент се базират на констатациите като доказателство, че интернационалните организации не могат да се опълчват на Китай.

“Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на съдия във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда сигурно ще се базират на това следствие, с цел да подкопаят доверието в институцията. Ето за какво госпожа Георгиева, почитан чиновник на няколко интернационалните институции, би трябвало да подаде оставка”, се споделя в публицистичната публикация.

В нея се цитират изказванията в отчета на адвокатската адвокатска фирма “Уилмър Хейл”, че Георгиева, която по това време е била изпълнителен шеф на Световната банка, е благодарила на старши откривател от банката, че е “дал своя принос към мултилатерализма” при смяната на данните за Китай. “Сега и тя би трябвало да даде своя принос към мултилатерализма, като поеме отговорността”, написа “Икономист”.

Скандалът с манипулирането на данни се разраства в Съединени американски щати. Трима членове на Републиканската камара на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън с искане Министерството на финансите да показа отчет по отношение на констатациите на адвокатската адвокатска фирма “Уилмър Хейл” за оказвания от Кристалина Георгиева напън върху чиновници. Всеки опит за оказване на напън за смяна на цифрите в класацията “Да правиш бизнес” слагат сериозния въпрос за опцията на Георгиева да управлява МВФ, пишат републиканците в конгреса на Съединени американски щати. Ако констатациите в отчета на “Уилмър Хейл” бъдат доказани, бордът на МВФ би трябвало да преоцени нейната позиция като началник на фонда, показват конгресмените. И допълват, че констатациите на “Уилмър Хейл” демонстрират по какъв начин Пекин в преследване ли персонални ползи подкопава доверието в интернационалните институции като МВФ, Световната здравна организация и Организация на обединените нации.

Конгресмените желаят в период до 30 дни Министерството на финансите да показа отчет за взаимоотношението на Кристалина Георгиева с представителите на Китай в МВФ при взимането на решението от август за разпределение от фонда на Специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 милиарда $. Китай получи нови СПТ на стойност към 42 милиарда $. СПТ са характерна валутна единица, чийто обменен курс се дефинира от МВФ, и се употребяват като аварийни активи от централните банки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР