Списание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от САЩ искат

Списание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от САЩ искат ...

Призоваха за оставка на Кристалина ГеоргиеваСписание “Икономист” с остра позиция, републиканските конгресмени от САЩ искат разследване
Причината е ролята ѝв скандала за манипулиране на данни в полза на Китай

Оказвала натиск върху служители

Британското списание “Икономист” призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята є в скандала за манипулиране на данни в полза на Китай, докато е била изпълнителен директор на Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде агенция Ройтерс.

Влиятелното лондонско списание посочва в язвителна редакционна статия, че констатациите на външно разследване, че Георгиева е упражнявала натиск върху служители да повишат позицията на Китай в класацията “Да правиш бизнес” (Doing Business) компрометира способността на МВФ да бъде пазителят на данните за световната макроикономическа статистика.

“Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество”, пише “Икономист” и добавя, че критиците на мултилатерализма вече се позовават на констатациите като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

“Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на арбитър във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка”, се казва в редакционната статия.

В нея се цитират твърденията в доклада на адвокатската кантора “Уилмър Хейл”, че Георгиева, която по онова време е била изпълнителен директор на Световната банка, е благодарила на старши изследовател от банката, че е “дал своя принос към мултилатерализма” при промяната на данните за Китай. “Сега и тя трябва да даде своя принос към мултилатерализма, като поеме отговорността”, пише “Икономист”.

Скандалът с манипулирането на данни се разраства в САЩ. Трима членове на Републиканската камара на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън с искане Министерството на финансите да представи доклад относно констатациите на адвокатската кантора “Уилмър Хейл” за оказвания от Кристалина Георгиева натиск върху служители. Всеки опит за оказване на натиск за промяна на цифрите в класацията “Да правиш бизнес” поставят сериозния въпрос за възможността на Георгиева да ръководи МВФ, пишат републиканците в конгреса на САЩ. Ако констатациите в доклада на “Уилмър Хейл” бъдат потвърдени, бордът на МВФ трябва да преоцени нейната позиция като ръководител на фонда, посочват конгресмените. И допълват, че констатациите на “Уилмър Хейл” показват как Пекин в гонене ли лични интереси подкопава доверието в международни институции като МВФ, Световната здравна организация и ООН.

Конгресмените искат в срок до 30 дни Министерството на финансите да представи доклад за взаимодействието на Кристалина Георгиева с представителите на Китай в МВФ при взимането на решението от август за разпределяне от фонда на Специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. долара. Китай получи нови СПТ на стойност около 42 млрд. долара. СПТ са специфична валутна единица, чийто обменен курс се определя от МВФ, и се използват като резервни активи от централните банки.

Източник: trud.bg