Спецпрокуратурата и ГДБОП обявиха, че е разбита група за финансови

...
Спецпрокуратурата и ГДБОП обявиха, че е разбита група за финансови
Коментари Харесай

Разбита е група за финансови измами, ужилила над 200 души


Спецпрокуратурата и ГДБОП оповестиха, че е разрушена група за финансови измами, работила в България и чужбина. Според проверяващите, ужилените от групата са над 200 души. Поне в един от случаите става дума за човек, излъган с близо 1 милион лв..

Задържани са шестима души.

Засега обаче към момента се откриват всички потърпевши от активността на групата, която се е занимавала и с пране на пари, сподели административният началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя добави, че измежду арестуваните са уредниците и главните движещи на незаконната конструкция.

Групата, по думите на Маджарова, е работила още от 2017 година. Според проверяващите, участниците са доста „ харизматични “, „ извънредно интелигентни хора “. Това способствало да работят под огромна нелегалност и доста дълготрайно време.

Само един от арестуваните до момента е осъждан, останалите са с чисто правосъдно минало.

При акцията на ГДБОП и прокуратурата и претърсването на разнообразни офиси в София и в страната са открити специфична техника за заглушаване на мобилни телефони, както и журналистически карти.

Схемата, по думите на Маджарова, е била следната: сключвани са контракти за брокорество и потърпевшите са били въведени в подвеждане с това, че сключвайки контракт, ще им се обезпечи закупуване на акции, които доста скоро, бързо, в близко бъдеще, биха били доста ликвидни и биха удвоили, утроили цената си. Това обаче не е правено.

Средствата сепревеждали на посочени от " брокерите " банкови сметки, само че те в реалност не са били вложени в скъпи бумаги, а били пренасочвани към сметки на други свързани сдружения. Те не са имали лиценз за осъществяване на капиталова активност, разясни Маджарова.

Организираната незаконна група се състои от лица, които са високоинтелигентни, манипулативни и комбинативни и за задачата методът на метод към всеки един човек е бил самостоятелен, с всеки един от тях е сключван обособен контракт, поемани са самостоятелни задължения и по отношение на това каква е личността на индивида, който идва да влага, се подхождало по друг метод, добави заместник-директорът на ГДБОП Димитър Брайков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР