След като днес Северна Корея обяви край на ядрените опити

...
След като днес Северна Корея обяви край на ядрените опити
Коментари Харесай

Реакции от цял свят на изявлението на Ким Чен-ун, че спира ядрените и ракетните опити



След като през днешния ден Северна Корея разгласи завършек на нуклеарните опити и тестванията на междуконтинентални ракети, както и закриването на полигона си за нуклеарни тествания, последваха реакции от целия свят. Решението бе неотложно приветствано от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила, който има планувана невиждана среща на върха в скоро време със севернокорейския водач Ким Чен-ун, съобщи Франс прес.

"От 21 април Северна Корея ще спре нуклеарните си опити и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети ", съобщи Ким, съгласно който полигонът за нуклеарни тествания в северната част на страната "е извършил задачата си ", заяви държавната организация КЦТА.

КНДР ще закрие полигона, "за да потвърди уговорката си за преустановяване на нуклеарните опити ", добави КЦТА, цитирайки севернокорейския водач. Ким обаче не загатна разглобяване на арсенала си, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Президентът на Съединени американски щати дефинира известието на Ким Чен-ун като "много добра вест за Северна Корея и света ".

Южна Корея приветства "значимия прогрес към предстоящото от света освобождение на Корейския полуостров от нуклеарни оръжия ". Главният съдружник на Пхенян Китай съобщи, че решението на КНДР ще благоприятства премахването на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров.

Русия одобри севернокорейското изказване като "важен стадий към бъдещо усмиряване на напрежението на Корейския полуостров ". Руското външно министерство прикани Южна Корея и Съединени американски щати да вземат "адекватните ответни ограничения " за усмиряване на напрежението в района.

Шефката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини приветства "този от дълго време предстоящ позитивен стадий ".

Японският министър председател Шиндзо Абе също приветства известието на Северна Корея. "Важното е обаче да се разбере дали това решение ще докара до цялостен отвод от нуклеарните и ракетните разработки по проверим и необратим метод ", добави той.

Японският министър на защитата Ицунори Онодера малко преди този момент изиска да се резервира оптималният напън върху Пхенян. "Не можем да сме задоволени от обстоятелството, че КНДР не загатна отвод от балистични ракети с дребен и междинен обхват ", сподели той.

В Германия външният министър Хайко Маас изрази мнение, че е належащо по-късно известие "Пхенян да предприеме съответни стъпки и да позволи ревизия на цялата си нуклеарна и ракетна стратегия ".

Англия съобщи, че проектите на Северна Корея да спре нуклеарните тествания са позитивна стъпка. В официално съобщение английското държавно управление изрази вяра, че това е израз на благосклонност.

Под управлението на Ким Чен-ун Пхенян бързо напредна в оръжейната си стратегия, на която са наложени голям брой наказания от Организация на обединените нации, Съединени американски щати, Европейски Съюз и Южна Корея. Години наред Северна Корея водеше политика на "едновременно развиване " на армията и стопанската система, съобщи Ким. „ КНДР обаче към този момент е могъща страна и в този момент "трябва да се концентрира върху развиването на социалистическата стопанска система ", прибавя водачът.

В сряда Доналд Тръмп предизвести, че няма да се поколебае да се откаже от плануванаъа среща с Ким, в случай че тя не е "плодотворна ".

Вчера двете Кореи откриха алена телефонна линия сред водачите си, седмица преди плануваната им среща в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР