След едногодишна пауза от календара на мотокрос състезанията в България,

...
След едногодишна пауза от календара на мотокрос състезанията в България,
Коментари Харесай

Европейския шампионат по мотокрос продължава този уикенд с Гран При на България

След едногодишна пауза от календара на мотокрос надпреварите в България, мотополигон „ Горна Росица “ и Община Севлиево се завръщат на мотокрос сцената с плануваните две семейства за сезон 2020, първото от които следва тази седмица. На хоризонта се задава втория кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос, което на процедура ще бъде първото съревнование за сезона в тази дисциплинираност на територията на България.

Община Севлиево и локалните мотоциклетни клубове хвърлиха много старания, в не-леки условия, да върнат мотополигона в блестящия му тип, подготвен да посрещне над 140 състезатели и да даде отлични условия за мотокрос. Броя на състезателите в това първо за сезона мотокрос събитие е огромен, тъй като все още лицензираните български мотокросисти е 117, а за обичайните посетители от Румъния, това ще бъде и първи старт за сезон 2020 и интереса е огромен. В Севлиево чакаме и състезатели от Гърция, които предходната седмица рестартираха своя народен шампионат, само че мотополигон „ Горна Росица “ е значимо място по пътя на оскъдните интернационалните прояви в Европа и района тази година. Други от нормалните участници в шампионата няма да могат да вземат присъединяване тази седмица заради редица ограничавания свързани с пътувания, само че при по този начин динамично разрастващата се конюнктура, някой от тях могат и да съумеят да се наредят на стартовата преграда.

Въпреки това, регламентът на BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2020 претърпя някой промени, част от които са свързани с епидемиологичната конюнктура в Европа все още. На края на сезона, крайното класиране ще бъде образувано като се махнат два най-лоши резултата (на процедура един кръг) което ще балансира обстановката с пътуванията и участията на състезателите. Други значими и забавни промени са навлизането на един нов клас – МХ50, класът за най-малките водачи които ще прохождат в мотокроса на мотоциклети без скорости – вид автоматик. Мотополигон „ Горна Росица “ съставлява съвършено място за това начало, тъй като разполага с няколко разнообразни конфигурации за най-малките, като се заобикалят емблематичните „ комини “ по трасето.

Другата забавна смяна, която важи и за националния ни шампионат е разделянето на водачите от класовете МХ и някогашния МХ40 в две обособени групи за тренировките и маншовете, като групата МХ е за водачите на възраст 22-44 години, а новата група е МХ Senior е за всички над 45 години. Ветераните ще карат по-малко време за да се понижи физическото натоварване.

Наред с чисто спортните промени по регламентите, същинската подготовка и реализация на надпреварата и най-много удоволствието от мотокроса, не би трябвало да се не помни, че надпреварата в Севлиево се организира в изискванията на епидемиологична конюнктура и наред с всички останали аспекти на мотоциклетния спорт, би трябвало да се вземат в поради и някой нови и извънредно значими особености. През миналите два месеца, наред със рестартиралия интервал на лицензиране на клубове и състезатели, БФ Мотоциклетизъм изготви и съумя да наложи като пример в района правила за държание по време на надпревари, който има главната задача да формулира набор от правила, наложителни за всички свързани с мотоциклетния спорт и целящи понижаване на разпространяването на COVID-19. Мотополигон „ Горна Росица “ разполага с огромна повърхност и съвършени условия, които улесняват използването на правилата на обществената отдалеченост. Променени са и някой обичайни форми на административния и техническия надзор, като главната цел е да се ограничи събирането на групи хора.

В състезателен аспект, Гран При на България 2020 е едно предстоящо и мечтано съревнование което ще върне насладата от мотокроса за състезателите и клубовете.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР