След дълги и бурни дебати в парламента в крайна сметка

...
След дълги и бурни дебати в парламента в крайна сметка
Коментари Харесай

ГЕРБ отказаха преговори за руската ваксина, чакат решението на ЕС


След дълги и бурни диспути в Народното събрание в последна сметка болшинството отхвърли да даде мандат на кабинета да договаря за съветската ваксина „ Спутник V”. Предложението бе на Българска социалистическа партия и е стимулирано с това, че към този момент няколко страни от Европейски Съюз взеха решение да употребяват този препарат поради дефицита и закъснелите доставки на към този момент утвърдените в Европа ваксини. Социалистите бяха безапелационни, че по този начин ще се даде опция на повече български жители да се имунизират бързо и качествено. От ГЕРБ отхвърлиха. С неразбираеми претекстове. Освен че ще чакат решението на Европейската организация по медикаментите. Въпреки че от Европейска комисия не един път подчертаха, че всяка държава-членка е свободна да договаря доставка на ваксини отвън общо контрактуваните в общността.

Управляващите настояват още, че в случай че се внесат ваксини от Русия, ще се наруши националното ни законодателство, което не разрешава препарати да минат през национална ускорена процедура по утвърждение преди решение на Европейската организация по медикаментите.

Ето за какво болшинството промени планът на решение на левицата и записа в него Министерският съвет да предприеме съвещания с Европейската комисия, с които да изследва опцията за покупка на ваксини, получили позволение за приложимост в страни отвън Европейски Съюз, без да се упоменава категорично съветската „ Спутник V”. Мнозинството го утвърди, само че без присъединяване на Българска социалистическа партия в гласуването, чиито депутати напуснаха залата, недоволни, че предлагането им е изцяло сменено.

С рецензии към дейностите на ръководещите излязоха и от Движение за права и свободи. С днешните си дейности ръководещите иззеха самодейността на опозицията, преформатирайки им първичното предложение и приписвайки си заслугите, сподели доктор Нигяр Джафер. Приличаше на този парламент и здравната комисия да вземе консенсусно решение, че България, спазвайки разпоредбите за сигурност и успеваемост, би трябвало да обезпечи задоволително ваксини на българските жители за преодоляване на пандемията и гарантиране на сигурност, сподели тя по време на дебатите.

Отговори й Даниела Дариткова с въпрос: „ Кой ще носи отговорност при усложения от съветската ваксина “. И продължи: „ Ние би трябвало да подсигуряваме на българските жители освен задоволително количество, само че и задоволително качество на препаратите “. Дариткова не пропусна да упрекна Българска социалистическа партия в лобизъм, тъй като упорствали съответно за съветската ваксина.

Последва отговор от страна на водача на левицата Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че предлагането на Българска социалистическа партия е подбудено само от потребността българските жители да имат повече благоприятни условия за имунизация и ускорение на имунизационния развой.

Правителството заплати 15 млн. ваксини за 500 млн. лв., ваксини няма. Правителството утвърди имунизационен проект с групи, които първи би трябвало да се имунизират и го анулира. Правителството дефинира „ зелени коридори “, хората се подредиха на опашки и ги върнаха назад, тъй като ваксини няма. Възложиха на персоналните лекари да създадат описи и да стартират имунизационен проект, направиха ги, чакат с хладилните чанти на опашките, а имунизациите няма, заключи хаоса с имунизациите Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР