„Разбрах, че България със своята красива природа е едно от

...
„Разбрах, че България със своята красива природа е едно от
Коментари Харесай

Ентусиазмът по скалата на Брансън

„ Разбрах, че България със своята красива природа е едно от най-хубавите места, където да се издигнеш с балон. Очаквам с неспокойствие да направя това при идващото ми идване тук “, сподели Ричард Брансън на 19 май в София.

Да, сходна реклама българският туризъм не е и сънувал, само че дали това беше общителна фраза на учтив посетител, или в близко бъдеще международните медии въпреки всичко ще предадат полет на балон с аленото Virgin над страната ни?

Всичко е допустимо, само че сигурното е, че Ричард Брансън към този момент се издигна с балон на АРТЕКС в България, над НДК, след срещата му там с български бизнесмени и изобщо фенове. Мнозина питат хората от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, общоприет спонсор на срещата, по какъв начин са го предиздвикали да се качи. „ Човек като него не може да бъде нито принуден да направи нещо, нито спрян, е неизменимият отговор на арх. Весела Мирянова, изпълнителен шеф на компанията. Веднага откликна на поканата! Той е импровизиран човек, който, всички се убедиха, съумява да улови и деня, и мига. “

Всъщност АРТЕКС, напълно българска архитектурно-строителна компания, няма бизнес, обвързван с топловъздушните балони. Полетите с тях са на фондацията „ Нашият дом е България “, фамилна фондация на АРТЕКС за иницииране на събития с социална значителност, популяризиращи хубостта на природата на България, културните и историческите и полезности. „ Въздушните разходки “ над Белоградчишките скали, Седемте рилски езера, Мелник, Розовата котловина се вършат няколко пъти в годината, не са комерсиални и присъединяване в тях е въпрос на персонален възторг.


Сър Ричард се любува на софийските гледки Именно ентусиазмът оказва помощ на организаторите-фирма Арчвенчър, медийните сътрудници и генералния спонсор -АРТЕКС -да привлекат (не „ да докарат “!) Ричард Брансън в България и когато упорито им повтарят, че „ няма да стане “. Въпреки краткотрайното оповестяване,срещата в Националния замък на културата провокира интереса, всекидневно свързван с рокгрупа. И неслучайно: за милионите си фенове Брансън е индивидът, който връща пристрастеността в бизнеса, трансформирайки го в синтез от досетливост, случка и най-много протест против старите правила и тромавото мислене. Брансън е изключително атрактивна фигура за младите бизнесмени, за които навлизането в бизнеса е и въпрос на смелост.

Умението да работиш с хората от своята компания и неповторимата концепция, която прави живота на хората по-добър... Това са предпоставките за сполучлив бизнес, изтъкнати от прагматика с приключенска душа и работохолик с лъчение на човек, който се забавлява, Ричард Брансън. „ Хората “ беше основната дума в двучасовата среща в НДК. Първото изискване да бъдеш бизнес сътрудник или управител на компания на Virgin? Да общуваш добре с хората, да изваждаш най-хубавото от тях. „ Не желаеме нашата компания да се обвързва с човек, който е нелюбезен, недодялан с някого “, като категорично акцентира, че този някой може да бъде на рецепцията или да мие пода.


Балонът на " АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ ", в който се е качил Ричард Брансън, повдигнат пред погледите на неговите фенове. „ В бизнеса цялата работа е в хората, цялата работа е в уменията на хората “. В непосредствен контакт с редица международни водачи, Брансън е прочут и с това, че персонално търси мнението на елементарни клиенти... да вземем за пример, когато им сервира питиета в полет на Virgin. Kомуникативността на един бизнес не е отговорност на PR отдела, не е обвързван и с отчетите на социологическите изследвания или с разбор на реакциите на фокус групи, а е умеене да изслушваш индивида пред теб – клиент или сътрудник – и да влизаш в разговор с него без настройката, че ти разбираш повече. Ключовата дума във връзка с чиновниците беше еластичност: да откликваш на техните ползи, потребности и желания да вземем за пример във връзка с разпределението на работното време: „ тогава в отговор те ще ти дадат 100% “. Ако се сведе до формула, може да прозвучи по този начин: либерализъм, прехвърляне, доверие. Отнасяш се към всички като към равни; възлагаш задания с доверие, че ще бъдат изпълнени по най-хубавия метод и със съзнанието, че е обикновено да се позволяват и неточности.


Препълнената зала 1 на НДК слуша визионера сър Брансън Една от аргументите милиардер като Брансън да провокира повече благосклонности, в сравнение с запаси и антипатии, е, че при него предприемачът има имиджа на запалянко с публично схващане, а не на акула. Бизнесът е „ огромно развлечение и води до същински промени “, той е целенасоченост, сила, а не хищна устремност. Значителна част от разсъжденията на Брансън бяха върху бизнеса като натурален участник в битката със обществените проблеми. Според него на страната й липсва деловият метод на бизнеса, като за образец даде оповестената от десетилетия, само че напразна война на опиатите. Заяви, че да се третират наркозависимите като нарушители, вместо като хора със здравен проблем, е тежка неточност, и че в случай че тази „ война “ беше негов бизнес, би го закрил след първата година, щом е неефикасен... Всяка компания – съгласно своя растеж – би могла да се насочи към проблем: локален, народен и ли световен, да го „ осинови “ и по този начин да помогне, прикани Брансън.


Приятелско здрависване сред арх. Пламен Мирянов и сър Ричард Брансън в офиса на " АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ "
Ангажираност със света тук и в този момент, отношение към всеки провокиращ проблем като към неподозирана бизнес опция, почитание към приноса на всеки човек в компанията... Нима Ричард Брансън няма секрети за триумфа си? Разбира се, че има. За една от тях той загатна: план „ за нещо коренно “, по което работи от предходната седмица, само че новината ще бъде огласена след два-три месеца. Усещаше се съвсем детската наслада от приключението, от предвкусването на нещо неизмеримо. Феноменът Брансън несъмнено се дължи на това, че не пропуща опция за нещо вълнуващо нито в бизнеса, нито в заниманието. А той самият евентуално би споделил, че не прави разлика сред двете.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР