Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система

...
Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме мерки с грижа за хората в здравеопазването и бюджета за следващата година


Правителството пропусна златно време – лятото, когато трябваше цялата система да се приготви за втората вълна. Още напролет от Българска социалистическа партия предупреждавахме, че би трябвало да се задейства Националният проект за реакция при грипна пандемия, където са написани ясно педантично стъпките за деяние. Лятото нищо не направиха, в този момент работят безредно. Така ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява пред БНР спешната обстановка с ковид, до която ръководещите доведоха обществото.

Тя напомни, че ръководещите одобряват ограничения на парче и издават заповеди, които се изключват една друга в границите на един ден: „ Не одобрявам това, че ръководещите непрекъснато винят хората за тази обстановка. Един от най-големите проблеми е недоверието в държавното управление и в ограниченията, които те подхващат и по тази причина и хората реагират по този начин.”

Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна, че рецесията е посочила дълбоките недостатъци на здравния модел и е още един мотив да се предложи решението им. Тя акцентира, че методът би трябвало да е сложен, държавнически и с грижа за хората.

„ Имаме съответен проект с четири оферти. Първо да сложим в центъра на системата индивида. Да се одобри за здравноосигурените лица да има обезпечен 24-часов достъп до гратис и навременно здравно обслужване. За здравно неосигурените да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата”, посочи Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия добави, че казусът с ниското възнаграждение на лекарите и медицинските сестри би трябвало да бъде решен трайно, с цел да не напущат те страната ни: „ Според нас е нужна разпоредба за базова заплата за всички и над нея да се надгражда”. Тя бе безапелационна, че специализациите на лекарите би трябвало да бъдат платени – ив България, и в чужбина, само че с изискването по-късно да работят в български лечебни заведения.

„ Българска социалистическа партия предлага здравната сестра да стане предпазена специалност. Настояваме от дълго време тази специалност да се отбрани и да спре да бъде изчезваща. През септември държавното управление отхвърли да ги включи. Още през 2019г. се срещнахме с протестиращитемедицинските сестри в Народното събрание, внесохме техните претенции, а ръководещите ги отхвърлиха, напомни Корнелия Нинова. Тя подсети още и чеГЕРБ отхвърлят високомерно и с недодялан звук всяко предложение на опозицията.

Според водача на социалистите е необходимо да се отстрани комерсиалния статут на лечебните заведения и заплащането от Здравната каса да се прави единствено на лечебни заведения, които не са търговски сдружения. „ Парите от нашите осигуровки да се заплащат на тези лечебни заведения, които трансформират статута си и не са търговски сдружения.”

„ Предлагаме опазването на здравето да се построява на районен принцип, с цел да се избегнат диспропорциите. Във всеки регион ще се обединят незабавният медицински център, регионалният център за извънболнична помощ и лечебните заведения. В момента цели райони нямат достъп до опазване на здравето.

Данък добавена стойност на медикаментите би трябвало да се понижи на 9 %.Всеки българин употребява медикаменти. При това тук има гаранция, че цената ще намалее, защото е регулирана”, сподели Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, чеуправляващите оферират избирателен бюджет, който не взема решение нито един проблем трайно: „ Ние предлагаме радикално друга обществена политика, която ще реши проблемите освен на идващите три месеца, а идващите три години. Давам ви съответни образци: Те оферират за пенсионните 50 лева добавка до март, тъй като тогава са изборите. Борисов се интересува единствено от идващите пет месеца. Ние се интересуваме освен от идващите пет месеца,а от трайно решение в идващите пет години на казуса с бедността, приходите и неравенствата. От Българска социалистическа партия предлагаме вместо 50 лева до март, да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

Тяхната мярка коства 1.2 милиарда лв., а преизчисляването на всички пенсии коства 800 млн. лева.”.

Нинова уточни, че държавното управление предлага детски от 40 лв. за всяко дете, само че единствено за еднагодина. „ Ние предлагаме друго, доста по-трайно решение за помощ на децата и младите фамилии – фамилно подоходно облагане. Семейства с деца, които са работили и са се осигурявали да заплащат по-малко налози, като им се приспадне от основата по 500 лв. на дете. Предлагаме и безвъзмездни детски градини и безвъзмездни учебницидо 12-ти клас, като това ще помогне на581 000 деца.”

„ ГЕРБ желаят повишение на минималната заплата единствено за една година и по-късно да бъде замразена. Ние от Българска социалистическа партия желаеме тя да пораства всяка година. Искаме логичен диалог и ще внесем предложение за анулация на плоския налог и въвеждането на напредничав налог за приходите на физическите лица. За стопанската система и за компаниите корпоративният налог да бъде 10%, само че плоският за приходите па физическите лица да се промени”, предложи ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя уточни, че рецесията задълбочава неравенствата, като един от методите те да се облекчат е през данъчната политика.

„ Всичко, което предлагаме е изчислено какъв брой ще коства и от кое място ще дойдат парите. Ние предлагаме да се понижи програмата за саниране. Да не се стопира, само че да се понижи финансирането. Да не се стопират, само че да се понижат и разноските за превъоръжаване за идната година”, сподели Нинова. Тя акцентира, че сега страната има потребност от стабилизиране на стопанската система и от доста мощна обществена политика: „ Тези разноски да се разсрочат в годините, само че не в този момент в рецесия да се харчат тези пари за това”.

„ По-добре съм, само че към момента не преставам лекуването си в домашни условия и с антибиотици”, показа за положението си водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР