Полицията не позволи провеждането на Луковмарш по улиците на София

...
Полицията не позволи провеждането на Луковмарш по улиците на София
Коментари Харесай

След заповед на Фандъкова, полиция спря Луковмарш


Полицията не разреши провеждането на Луковмарш по улиците на София довечера. Малко преди 18.00 часа кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед за преустановяване на шествието, което се свързва с нацистка символика и всяка година е мотив за антишествия и апели за възбрана на всевъзможни фашистки прояви.

Участниците в шествието се събрана на сборния си пункт пред НДК, само че там ги чакаха униформени служители на реда, които ги разделиха на дребни гупи и ги ескортираха до крайната точка на Луковмарш – къщата на ген. Христо Луков. Там се състоя пондасянето на цветя и венци – събитие, което не е неразрешено от общината.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че с изключение на заповедта на кмета, са получени мнения от ДАНС, здравното министерство и прокуратурата, въз основата на които е отказано координиране на проявата. Само поднасянето на венци пред къщата на Луков е с позволение от управляващите.

И прокуратурата заяви, че е поискала засилена защита на шествието. Не обаче поради нацистките знаци и агитация, а поради мнение на здравното ведомство, че са вероятни нарушавания на противоепидемичните ограничения и публичния ред.

Веднага след издаване на заповедта за преустановяване на шествието, Столична дирекция на вътрешните работи стартира делене на участниците на дребни групи още на НДК, които по най-краткия маршрут да стигнат до декларираната последна точка.

Заповедта на Фандъкова пристигна директно, откакто Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община да подхващат ограничения за съблюдаване на използваните нормативни наставления, за запазване на публичния ред и отбрана правата на всички жители.

С позиция излезе и Министерството на външните работи, откъдето показаха цялостна поддръжка за Столичната община и всички останали виновни институции, които осуетиха провеждането на Луковмарш.

Българското държавно управление поредно и изрично е осъждало “Луковмарш”. Той е противовес на непоколебимата и мощно изразена обичайната приемливост на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски визии да манипулират публичното мнение и да насаждат ненавист, възползвайки се в най-голяма степен от страха и възприятието за неустановеност, провокирани от пандемията, се споделя в позицията на Министерство на външните работи.

Часове преди опита за осъществяване на следващия Луковмарш в София, съперници на шествието излязоха на митинг. С плакати " Без нацисти по улиците ни ", " Никога повече фашизъм " и " Няма незаконни хора " те се оповестиха против проявата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР