Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава, за да гласува

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава, за да гласува
Коментари Харесай

ВСС отново гласува назначението на Иван Гешев


Пленумът на Висшия правосъден съвет ще заседава, с цел да гласоподава още веднъж върнатото от президента предопределение на Иван Гешев за основен прокурор, оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

На съвещанието ще бъдат разисквани Указ № 253/07.11.2019 година на президента на Република България и ще се реализира наново гласоподаване за претендента за основен прокурор на Република България. Заседанието на съдиите беше планувано още предходната седмица, още преди Държавен вестник да е разгласил върнатия от президента Указ за назначението на новоизбрания главн прокурор.

Президентът Радев върна избора с претекста, че не е имало действително съревнование за поста. Гешев беше определен от Висш съдебен съвет в процедура без съперници, която беше белязана от митинги, контрапротести и замерване с обвинявания за интервенция в работата на правосъдната система.

Прокурорът сбито разяснява, че Радев е спазил Конституцията и му благодари, че е върнал избора бързо. Ако Гешев не получи 17 гласа в четвъртък, ще има нова процедура – с опция за предложение на нови претенденти. До момента е ясно, че основният прокурор Сотир Цацаров ще гласоподава в поддръжка на Иван Гешев.

Ако на съвещанието на Висш съдебен съвет през днешния ден Гешев получи 17 и повече гласа, президентът ще е задължен да подпише указа за назначението му.

И този пленум на Висш съдебен съвет ще бъде съпроводен от митинги. От Столична дирекция на вътрешните работи оповестяват, че поради планувани протестни дейности в региона на ул. „ Екзарх Йосиф “, придвижването ще бъде блокирано.

Пред централния вход на постройката на съвета ще стачкуват съперници на кандидатурата на Гешев, проведени от гражданско придвижване „ Боец “, а митингът на тези, които поддържат кандидатурата на новоизбрания основен прокурор, ще бъде ситуиран от страната на бул. „ Мария Луиза “.

В тази връзка там паркирането и придвижването на моторни транспортни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде краткотрайно лимитирано.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР