Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не улеснение

 Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не улеснение ...

Евролидерите: Ваксината не е документ за пътуване


 Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не улеснение пътуване. Около това мнение се обединиха лидерите от ЕС но време видеоконференция тази нощ. Границите на общността трябва да останат отворени, но е добре да се ограничат пътуванията, които не са от първостепенно значение.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини.

ЕК предлага въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на Covid -19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност, предаде БНР.

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите“, разясни Фон Лайен.

Лидерите са се съгласили, че на този етап паспортите за ваксиниране биха могли да се използват само за медицински цели, а на следващия етап ще се види дали и при какви обстоятелства могат да се употребят за друго, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той допълни, че засега те са предпазливи по въпроса, тъй като все още не са ясни всичките последствия от тяхното използване.

 

Източник: duma.bg