„Пандемията от COVID-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка

...
„Пандемията от COVID-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка
Коментари Харесай

Иво Христов: Пандемията не бива да се ползва като параван за компромиси с интереса на обществото и пациентите


„ Пандемията от COVID-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка на медикаменти и ваксини, дефицита на индустриален потенциал и проблемите с достъпа до данни. Затова поддържам апела на докладчика Марк Ботенга за потребността от съответни ограничения, които да обезпечат обективен и благонадежден достъп до медицински артикули “.

Това мнение изрази в свое изявление по време на съвещание на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал (ITRE) Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В рамките на вчерашния дневен ред на комисията бе разисквано нейното мнение по отношение на Фармацевтичната тактика за Европа.Стратегията бе призната от Европейската комисия в края на месец ноември 2020 година, като тя има за цел да подсигурява на пациентите новаторски и финансово налични медикаменти, както и да окаже поддръжка на конкурентоспособността, потенциала за нововъведения и устойчивостта на фармацевтичната индустрия в Европейски Съюз.

Иво Христов сподели още: „ Предложението на Европейската комисия, целящо вземане предвид на научноизследователските цели с потребностите на пациентите и здравните системи, е стъпка в вярната посока. Приветствам в тази връзка всяка самодейност в посока възстановяване на лечебните благоприятни условия за педиатрични ракови болести. Имаме потребност от постоянна и новаторска фармацевтична промишленост като щит против бъдещи здравни рецесии и изключителни обстановки от сходен мащаб “.

„ Пандемията обаче не трябва да се употребява като заслон за негласни взаимни отстъпки с обществения интерес, изключително с интереса на пациентите “, безапелационен е Христов.

По думите му, плануваните вложения в индустриален потенциал на територията на Съюза би трябвало да вървят ръка за ръка с поддържането на високи регулаторни стандарти във връзка с медикаментите, които се позволяват до европейския пазар, както и с ясно систематизиране на отговорността в случаите на потърпевши пациенти и ощетен публичен интерес.

„ Прозрачността при ценообразуването би трябвало да залегне като приоритет; да затворим опциите за далавера с медикаменти сред другите страни в Съюза “, счита българският евродепутат.

Иво Христов изрази мнение, че обезпечаването на досегаемост до лекарствени артикули за всички европейски жители би трябвало да бъде водещ принцип в тактиката.

“За страдание, определянето на единна цена на имунизациите за всички страни членки оказа точно противоположния на търсения резултат – страните от Централна и Източна Европа, измежду които и България, се оказаха губещи от тази политика “, сподели още Христов.

„ Убеден съм, че триумфът на фармацевтичната тактика зависи от два фактора – да се регистрират особеностите на здравните системи на страните членки и да се даде явен приоритет на публичния интерес и солидарността над корпоративните залози. “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР