Още по темата Апелативният специализиран наказателен съд увеличи присъдите на

...
Още по темата Апелативният специализиран наказателен съд увеличи присъдите на
Коментари Харесай

Увеличиха присъдите на Ценко Чоков и сина му, пребивали брутално хора в Галиче


Още по тематиката
Апелативният профилиран углавен съд усили присъдите на скандалния някогашен кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков и неговия наследник Мартин, подсъдими за присъединяване в проведена незаконна група , за лихварство, похищение, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи, заяви " Правен свят ".

Двамата бяха арестувани през 2016 година, а две години по-късно Специализираният углавен съд осъди Ценко Чоков на 4 години и 6 месеца затвор. Той бе приет за отговорен по три от петте обвинявания, повдигнати против него - за похищение, побой и палеж на автомобил, а бе разгласен за почтен за лихварство и управление на незаконна група.

Синът му Мартин бе разгласен за почтен за присъединяване в проведена незаконна група, само че отговорен за опасност за ликвидиране, побой и лихварство. Съдът дефинира едно общо наказване за двете присъди от 4 години и 5000 лева санкция.

Сега апелативните спецмагистрати одобриха, че първоинстанционният съд вярно е осъдил двамата Чокови, само че наказванията им би трябвало да бъдат повишени. Така някогашният кмет на Галиче получи 5 години затвор, а синът му - 7 години.

Ценко Чоков би трябвало да заплати и разходи в размер на 1 250 лв., а Мартин - на стойност 243,22 лв..

В правосъдната зала обаче станаха известни брутални детайлности от побоите, които бащата и сина нанасяли на хора в Галиче.

" Умри свиня, пребий го тоя, тоя ли не можеш да пребиеш " - по този начин крещял Ценко Чоков, до момента в който налагал с секира по главата и тялото юноша от селото. В мелето взел участие и синът му, който също ритал и удрял момчето.

След като откарал сина си в болничното заведение, бащата на пребитото момче се върнал в село Галиче и се срещнал с Чоков, който му споделил: " Направо ще го унищожавам, ще го смачкам тоя човек ".

Вследствие на зверския побой на младежа била породена междинна телесна щета, изразяваща се в разстройство на здравето краткотрайно рисково за живота - мозъчно разтърсване с цялостна загуба на схващане. В резултат на получените голям брой удари, нанесени от подсъдимите с ръце, крайници и с секира по главата и тяло на частния обвинител, последният получил голям брой пострадвания и синини по главата и тялото, лявото му око било повредено, мъчно уринирал. Урината му била кървава, бъбреците го болели, получил трайни проблеми с ерекцията.

От фактическата страна на делото излизат и още голям брой случаи на побой и подигравка с хора от селото от страна на Чоков.

Синът му Мартин пък развивал огромна лихварска активност в селото, още до момента в който бил малолетен. Той раздавал разнообразни суми пари от 100 лева до над 2000 лева на локални жители, като им определял лихви от порядъка на 20% или 30%. В един от случаите, в който Мартин тръгнал да събира вноските по заемите, които е раздал, той се обърнал към един от длъжниците с думите: " Ей, мангал няма ли към този момент да ми даваш лихвата. Докога ще ви очаквам ". След което получил желаната от него сума. Случаите, разказани от съда са десетки.

В различен от случаите, на неустановена дата през месец януари 2013 година локален гражданин на Галиче се разхождал из селото със свои другари. Пред тях спрял бял на цвят автомобил марка " Тойота ", от който слезли подсъдимите Мартин Чоков, Димитър Каменов и Иван Йорданов Тодораков. Тримата почнали да го удрят с юмруци, той паднал на земята, като подсъдимите почнали да го ритат с крайници, след което го напъхали принудително в багажника на колата, качили се в нея и потеглили. След няколко метра багажникът на колата се отворил, тримата подсъдими слезли от автомобила, извадили индивида от багажника, качили го в купето, на задната седалка и потеглили.

Отправили се към полето сред село Бърдарски Геран и село Галиче. Там тримата подсъдими извадили потърпевшия от колата и почнали да го бият, като го ритали с крайници, удряли с ръце и крещели " в този момент ще умреш ". Подсъдимият Иван Йорданов Тодораков споделил, че знае в Кнежа бездънен геран, където можело да го хвърлят и никой нямало да го открие. След като спрели да го бият, Мартин Чоков свалил принудително спортния екип и гащите на жертвата си, предиздвикали го да легне на земята по стомах, подсъдимият Каменов седнал на гърба му, а Мартин Чоков на краката му, като последният напъхал в ануса му стъклена бутилка.

Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Върховния касационен съд (ВКС).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР