Още една от гордостите на Бойко Борисов – магистрала „Люлин“,

...
Още една от гордостите на Бойко Борисов – магистрала „Люлин“,
Коментари Харесай

АПИ призна за пропуски още при строежа на АМ „Люлин“


Още една от гордостите на Бойко Борисов – автомагистрала „ Люлин “, се оказа с нарушавания при градежа, които в този момент АПИ би трябвало да поправя.

Трасето от някогашната Автомагистрала „ Люлин “ и сегашна Автомагистрала „ Струма “, което беше затворено поради срутище, е минавало около склон, който по план не е имал дори защитна мрежа, а това е сериозна неточност при строителството на сектора, призна пред публицисти ръководителят на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски.

Движението в платното за Кулата при 8-ми километър към този момент е възобновено. Участъкът, на който в събота вечерта се срути скална маса на пътното платно, е обрушен. Монтирана е нова защитна мрежа с предпазни въжета, изясни Терзийски, представен от пресцентъра на АПИ.

Този склон не е бил планиран да бъде замрежен и укрепен, когато в действителност в годините на създаване – 2007-2008 година, с изключение на с разгърмяването на масива, е имало недобри решения във връзка с укрепването. В построяването в действителност има неточност, постанова се да укрепваме освен тук, уточни той.

Директорът на АПИ благодари на алпинистите и на чиновниците от „ Автомагистрали “ за усърдната работа при неприятни метеорологични условия.

В момента е затворен пътят II – 16 в Искърското дефиле. Там също се работи извънредно интензивно без спиране в светлата част на деня без значение от недобрите метеорологични условия. Като упоритостта е оптимално бързо да отворим сектора, само че откакто се убедим, че всичко ще бъде безвредно. Утре се продължава със комплицираното обрушване на региона до срутището, сподели той.

Днес се обърнахме към научната общественост, специалисти в региона на свлачищата и срутищата от висшите строителни учебни заведения и Българска академия на науките, за да употребяваме тяхната експертиза, с цел да можем още по-успешно да правим оценка и разбор на рисковите срутища, тъй че в действителност да действаме превантивно, с цел да предотвратим сривания и това да бъдат наранени коли и хора, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР