„Общественият транспорт има социални функции. На първо място за нас,

„Общественият транспорт има социални функции. На първо място за нас, ...

Паргов: Контрольорите трябва да продават билети в градския транспорт


„Общественият транспорт има социални функции. На първо място за нас, социалистите, е пътникът, а не разходната част“, каза още той. Паргов обясни, че Столична община е длъжна да осигури равен достъп до обществен транспорт и най-вече правото на всеки да има възможност да закупи необходимия превозен документ, който той желае. По думите му така ще се избегнат неприятни ситуации. По отношение на тикет системата, която трябваше да заработи в края на 2020 г., той припомни, че тя струва 73 млн. лв., а до момента са платени 14 млн. лв. за нейното изработване.

Калоян Паргов постави въпрос към бившия директор, а сега общински съветник от ГЕРБ, Христиан Петров и към сегашния директор на Центъра за градска мобилност г-н Дилчев защо когато е сключван договорът, е пропуснато да се включи третия метродиаметър. По думите му е било ясно, че ще бъде изграден в следващите години, а строителството му е било в ход. „Надявам се, на следващото заседание на Комисията по транспорт, че и бившият, и настоящият директор на ЦГМ ще дадат адекватен отговор кое наложи третият метродиаметър да е изключен от заданието“, каза Паргов.

Той посочи, че това е причината за забавянето на тикет системата, която ще започне да функционира най-вероятно през месец май. „Много важен елемент е да се вземе решение дали таксуването ще бъде на километър или за време и кое е по-изгодно. Отговорността е на ЦГМ“, посочи лидерът на БСП - София.

„Готова ли е Столична община да ползва такъв тип система? Има ли компетентни служители в ЦГМ и транспортната дирекция, които да се възползват от много опции, които дава тази система – набирането на информация, нейната обработка и взимането на адекватни решения от изпълнителните органи на Общината“, попита председателят на групата на социалистите в СОС, защото по думите му тази система генерира много данни.

Калоян Паргов припомни, че има Комитет за наблюдение, но той не се е събирал. Според него управляващото мнозинство трябва да отговори защо не се е събирал, ще се събере ли сега, ще се осъвремени ли членският състав на този Комитет по изпълнението и внедряването на системата и ще има ли комитет за управление на тази система, в който да влязат експерти и общински съветници от различни политически сили. „За да може се избегне генерирането на напрежение като сегашното“, посочи Калоян Паргов.

Източник: duma.bg