Николай Хаджигенов е роден през 1971 г. в София, завършва

...
Николай Хаджигенов е роден през 1971 г. в София, завършва
Коментари Харесай

Николай Хаджигенов: Слави може да е пял на мутрите, но нито ...

Николай Хаджигенов е роден през 1971 година в София, приключва право в Нов български университет. Работи като правосъден юрист в региона на наказателното право. Има каузи Pro bono в региона на потърпевшите от полицейско принуждение, в това число в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „ блогър и юрист в съпротива. Част от “Отровното трио “, което през предходната година провежда огромните митинги против държавното управление и основния прокурор Иван Гешев. Влезе в новото Народно заседание като лидер на листа на " Изправи се! Мутри вън! “. Вчера стана ясно, че ще бъде зам.-председател на парламентарната група на обединението.


- Г-н Хаджигенов, през днешния ден (15 април) се открива новото Народно заседание, очаквате ли изненади?

- Изненади постоянно чакам, от това пребивавам. Но особено в 9,05 чакам ключовете от джипката и от сарая в Бояна. Те са държавна благосъстоятелност, а Бойко към този момент не е цар.

После да се готви Гешев, тъй като и той живее в замък в Бояна. Така и не разбрахме за какво. Отговор надали ще получим, по тази причина го зададохме по другия метод – на площада. Резултатът надвишава даже упованията. Сега митингът закупи властови позиции – за първи път. Граждани – не придвижване, без партия, без запас, без нищо, успяхме да влезем в Народното събрание. И това е съществено достижение. Ще покажем, че може и по този начин в политиката – да не крадеш, да нямаш служебна кола, да нямаш гавази.

- Колко време ще изкара този парламент?

- Не съм мощен по гадаене. На мястото на Слави Трифонов бих положил изпитание за държавно управление. Бих направил кабинет, тъй като махането на управленията на ЦИК, на Мишо Константинов, на шефове в Министерство на вътрешните работи е единствено първата стъпка. За 12 години с милиардите, които ГЕРБ усвоиха, проядоха цялата система. От горския жандарм до …. Превърнаха ги в заптиета къде принудително, къде непринудено.

- Слави ще има ли куража или безразсъдството да направи кабинет?

- То е композиция. Трябва кураж, разсъдък. Трябва и да поемеш риск. Аз съм сигурен, че резултатът на всички е изненадал всички. Без значение от посоката. Ако в този момент някой не ръководи, значи е излъгал гласоподавателите си. Затова в акцията плеснах всички, които споделяха – ще създадем това. Как? С 10 %. Или в този момент с 92 гласа? Тоест, би трябвало да помислим. Има ли смисъл от избори до посиняване, до момента в който най-после се образува еднопартийно болшинство, каквото не е имало от времето на Иван Костов. Всичко друго са били обединения.

Ето, решението да се заседава в постройката на Народното събрание сподели, че може. Подкрепиха го всички без ГЕРБ. Казвам Народно заседание, тъй като то е едно. Другото е Партийният дом. Просто ръководещите се реалокираха от ограничения за сигурност и тъй като не ви желаеха вас, публицистите, по коридорите. Защото помня – единствено като видеше Сашо Диков, Цветанов се обръщаше и бягаше.

- Значи отстоявате позицията си – 92 гласа коалиция и поддръжка на Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи или и на двете партии, само че без да вземат участие в ръководството?

- На бойното поле намираме оръжие, ние ще го вземем ли да се бием! Или ще обикаляме, до момента в който намерим нашето? Имаме ли изобщо оръжие? Не знам. Българска социалистическа партия са изпуснали оръжието. Аз ще го сграбчи и ще продължа борбата с корупцията.

- Не е ли рисковано при такова ръководство след година- две Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи да решат да пернат килимчето, както е ставало?

- Естествено, че е рисковано. Чудесно! Подкрепата е за политики, не за персони като Борисов. Нямам илюзии, Българска социалистическа партия е част от статуквото.

Аз знам, няма нищо гратис на този свят. Но Българска социалистическа партия не са в позиция да желаят каквото и да е, с изключение на да поддържат. Не са глупави, знаят че и да изискат, няма да им се даде.

За Движение за права и свободи от дълго време твърда, че е най-умният съперник на политическата сцена. Всички го схващат като похвала. Не, аз предизвестявам. Движение за права и свободи има сега интерес да гласоподава против ГЕРБ, тъй като ГЕРБ отравя и тях. Утре Движение за права и свободи ще имат интерес да гласоподават и против Гешев, тъй като Гешев ще ги потопи, както би ги потопил Борисов. Движение за права и свободи гонят своя интерес. Вижте, партиите от дълго време минаха стадия на мутренската бригада. Те имат пристанища, енергетика, цели браншове, банки. За какво им е Гешев? Ако не беше гладът на площада, щяха да го държат, до момента в който е жив. Но стана радиоактивен и ще се отърват от него.

- Как си представяте държавно управление с мандат на Слави Трифонов?

- Слави мълчи, не знам какво той си показва. Какво обаче си представям аз. На негово място бих съставил държавно управление от трите опозиционни партии – нас, ИТН и Демократична България. Това ще е сигнал, че както човек не може да убие самичък мечка или динозавър в родообщинния строй, по този начин и на нас е нужно племе. Демокрацията е племе. Не Политбюро. Така бих направил държавно управление. Бих взел поддръжката на всички, тъй като изброените гласове не стигат. Ако се получи, добре. Ако не – новите избори постоянно чукат на вратата и ние сме подготвени.

- Въпрос – кой ще е министър председателят? Дадохте сполучлив образец с Италия, която върна Марио Драги от ЕЦБ.

- Драги ръководеше Европейската централна банка. Но политически беше никой. Затова взеха безпристрастен, да няма препирни чий човек е, сложиха го за министър председател и се сплотиха в името на Италия. Бих направил нещо такова в името на жителите на Република България.

Нямам концепция кой би могъл да е министър председател. Познавайки Слави, няма да е той.

- Вие казвате „ Мутри, вън “, а съперниците на Слави питат забравено ли е, че той е бил на купони и сватби с Георги и Васил Илиеви? Не ви ли тормози?

- Той беше и с Бойко Борисов, искаше да се дами за щерката на Царя. Вижте, не желая да пазя Слави Трифонов. Но това не са причини. Аз пък пазя като юрист нарушители. Какво значи бил е с мутри? Командвал е бригада? Крал е с мутрите?

- Пял е..

- А, ми той е артист. Вижте, не желая да извинявам никого. Има един прочут наш рапър, който доста одобрявам като цивилен позиции, само че отиде да пее на сборище на ГЕРБ. Аз съм израснал със „ Сигнал “, само че в пика на митингите против Орешарски те отидоха да му пеят на ушенце. Повярвайте, стопирах да чувам „ Сигнал “, даже променям станцията, като ги пуснат. По тази причина не спирам даже до тоалетна на една верига бензиностанции. Чисто гражданска позиция, която какъв брой трансформира нещата, не е ясно. Като юрист трансформирах много неща в правото. Сега като депутат ще мога повече, уповавам се.

- А в случай че се стигне до длъжностен кабинет, това заседание ще работи два месеца, какво вършиме тогава?

- Длъжни сме да опитаме промени в Изборния кодекс и Закона за правосъдната власт за махането на Гешев. Поне тези неща като акцентите. Игрички няма да има при всички случаи. Защото у нас политиката е като в един остарял филм „ История на света “. Там стана известна паметната фраза „ Да го д..т бедните “. У нас е „ Да го д…т жителите “. С извинения за френския!

- Ще имате ли парламентарна група, какъв брой в действителност сте депутатите от „ Мутри вън “ и Колко от „ Изправи се.! БГ “?

- Хубав въпрос. Ние сме петима, те 9. По устав са нужни 10 души за парламентарна група. Представата на Мая Манолова и Татяна Дончева, че ще има парламентарна група „ Манолова и Дончева “, е забавна. Възможно е да бъде реализирана, те имат голям опит в игричките. Ние няма да ги играем, даже да останем четирима. Ще има група за напън, както се е случвало при Реформаторски блок.

- Няма ли да е пропиляна сила и с оглед бъдещи избори, на които хората ще кажат: „ А, това са тези, които се разцепиха преди да е са почнали “?

- Може би. Ако има парламентарна група, ще се оправим чудесно. Ако няма – задоволително добре. Аз компромис няма да върша.

- При нови избори, които са много евентуални, има ли риск да не прескочите бариерата от 4%?

- Или ще прескочим. Резултатната вреда, която понесохме от тази коалиция, пристигна не тъй като ни харесваше, а тъй като трябваше. Обединението наподобява неуместно, само че това е демокрацията. Но и на нови избори съм оптимист за резултата. А в случай че не го реализираме, значи мястото ни не е било там. Може би различен ще направи нещата, които желаеха хората по площадите.

- Мостче ли беше предлагането ви Татяна Дончева да оглави Народното събрание?

Няма мостче. С Дончева водим непрекъснати борби и в правото. От хората, които познавам, тя е най-подходяща. Питаха ме и отговорих. Може да има и по-добра кандидатура.

- Как гледате на кандидатурата на Ива Митева от " ИТН " за началник на Народното събрание?

- Не я познавам, само че има превъзходна визитка. Чудесно. Защо да не бъде ръководител? Ние имахме Цецка Цачева, Фидосова! На този декор е Айнщайн!

- Как оценявате изборите в Пловдив, там бяхте лидер на листа?

- Изкарах там половината акция. Пловдив е забавен град, постоянно съм го харесвал. Много жив град, освен в Капана. Хората са будни. По-спокойни от софиянци. Хареса ми доста акцията, мина прелестно. Дължеше се на голямата работа, която свърши Мария Капон.

Пловдив стана сцена на лидерски борби. Но би трябвало да бъде показан от пловдивчани. Капон е кореняк. Това е от голяма важност, не е като да съставлява града някой като мен, който ужасно го харесва.

Пловдивчани са подготвени да одобряват прагматичните неща. На мен това ми харесва. Някои локални хора го назовават еснафлък. Възможно е, само че съответно в тази ситуация е положително. Ние казахме в акцията на всички хора отвън София – нашата идея е друга, вие ще решавате, а не Падишаха някъде от майната си.Местният човек би трябвало да взема решение локалните проблеми на локална почва. Естествено, с поддръжка от централната власт.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР