Три приоритета обяви служебният екип в Министерството на образованието и

...
Три приоритета обяви служебният екип в Министерството на образованието и
Коментари Харесай

МОН с 3 важни приоритета през новата учебна година ВИДЕО

Три целта разгласи служебният екип в Министерството на образованието и науката (МОН) за новия мандат. Те са равностойни между тях и по тях ще се работи по едно и също време.

„ Успешното начало на образователната година с присъствено образование би трябвало да бъде продължено, като се вземат всички ограничения за минимизиране на риска от епидемиологична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите “, разгласи министър Николай Денков пред публицисти през днешния ден. Този първи приоритет на МОН в новия мандат ще бъде съществена отговорност на заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предходните четири месеца.

През миналия интервал МОН изготви обстоен разбор на резултата от образованието от разстояние в електронна среда и приготви всичко належащо, с цел да обезпечи оптимално продължителни присъствени и безвредни за здравето занятия. Насоките за работа на просветителната система в епидемиологична конюнктура са ясно написани и към този момент се съблюдават. „ Интегрирането на осведомителните системи на МОН и Министерството на здравеопазването обезпечава ежедневен достъп до настоящи анонимни данни за броя карантинирани учители и възпитаници, което разрешава да се взимат гъвкави решения за присъствено или онлайн образование на равнище учебно заведение и детска градина. Статистическата информация за броя имунизирани и преболедували преподаватели и възпитаници пък дава опция за по-дългосрочна оценка на риска от разпространяване на болестта в просветителните институции “, изясни министър Денков.

Той напомни и сериозната подготовка за активирането на междуинституционалния Механизъм за взаимоотношение по обсег, включване и попречване на отпадането от просветителната система, който тази година стартира да работи още от 16 септември.

В идващите няколко месеца би трябвало да стартира подготовка за осъществяването на новите европейски стратегии и планове за обучение и просвета. Само в Националния проект за възобновяване и резистентност и в стратегия „ Образование “ са планувани общо повече от 3,3 милиарда лева за двете сфери. За да бъдат употребявани тези пари дейно, има доста предварителна работа – създаване на насоки за кандидатстване, документи, оценителни процедури и така нататък Необходима е също разяснителна акция измежду евентуалните бенефициенти – междинните и висшите учебни заведения, научните организации. „ Това ще изисква месеци работа. Ние ще я стартираме, а идващото постоянно държавно управление ще я приключи най-вероятно напролет на идната година “, сподели министърът.

Дейностите по този извънредно значим приоритет на МОН ще се ръководят от нов заместник-министър. Това е Ваня Стойнева - неоспорим специалист по европейски фондове и стратегии с три мандата като длъжностен заместник-министър по тези въпроси зад тила си.

В осъществяването на този приоритет ще вземат участие интензивно също досегашният заместник-министър за висше обучение проф. Генка Петрова и новият заместник-министър за просвета чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, който идва от Българска академия на науките.

Служебният екип в МОН ще стартира също подготовка на бюджета за обучение и просвета за 2022 година и на обновената бюджетна рамка в тези сфери за идващите три години.

Министър Денков означи още три значими резултата от работата на екипа в предходния длъжностен мандат в МОН. Това са признатата Национална карта на висшето обучение в България, квалифицираните промени в Закона за висшето обучение за взаимно образование на студенти и въвеждането на статута на плановите докторанти, а по този начин също създаването на методика за установяване на статут на проучвателен университети.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР