Снимка: ФотоБългарияТри години след като бяха направени първите сондажи за

...
Снимка: ФотоБългарияТри години след като бяха направени първите сондажи за
Коментари Харесай

Бейзболът и софтболът в България се обединяват, избират общ президент от трима кандидати

Снимка: ФотоБългария

Три години откакто бяха направени първите сондажи за обединяване на бейзбола и софтбола в България, двете съществуващи федерации взеха дефинитивно решение за обединение. Структурите, ръководещи мъжката и женската дисциплинираност на американската игра у нас, свикаха взаимно изборно Общо заседание на 11 януари 2020 година, на което би трябвало да бъде гласуван общ управнически орган.

Кандидатите за президент на бъдещата Българска федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) са трима. Желание и подготвеност да ръководят заявиха президентът на актуалната софтболна федерация (БФС) Юрий Алкалай, президентът на КБС София Блус Стефан Бешков и президентът на КБС Атлетик Козлодуй Явор Андреев. Президентът на актуалната бейзболна федерация (БФБ) Ясен Неделчев няма да взе участие в конкуренцията.

Така България ще последва световната наклонност за обединяване на двете игри, които към този момент са обсъждани от МОК като един и същи спорт с разнообразни посоки. Това беше и задачата на основаването на международната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) през 2013 година Резултатът от напъните на интернационалните органи е включването на бейзбола и софтбола като спомагателни дисциплини в програмата на олимпийските игри в Токио '20.

Също по този начин бейзболът и софтболът се връщат към корените си у нас. Американската игра се практикува проведено в България от края на 80-те години на ХХ век. Основите на федерацията са положени през 1988 година, когато първият основан бейзболен клуб Академик (София) получава статут на управителен орган от тогавашния Български съюз за физкултура и спорт (БСФС).

Още на идната година администрацията прераства във официално съдружие, което получава името Българска федерация по бейзбол и софтбол (БФБС). Двата спорта се разделят през 1997 година, когато са регистрирани днешните БФБ и БФС.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР