Много шум се вдигна около идеята на управляващите за болничните.

...
Много шум се вдигна около идеята на управляващите за болничните.
Коментари Харесай

В Германия болният взема 100% от заплатата си шест седмици



Много звук се подвигна към концепцията на ръководещите за болничните. Как е решен въпросът в други страни от Европейски Съюз и какви способи има за ограничение на злоупотребите? Александър Детев написа за " Дойче веле ".

Управляващите в България лансираха концепцията от 1 януари 2020 година компенсацията за първия ден неявяване от работа поради заболяване да не се заплаща както до момента от работодателите. После стана ясно, че това няма да важи за майки с заболели деца (за бащите информация към момента няма), както и за претърпелите трудова акцидент. Спорните реакции по тематиката принудиха премиера Бойко Борисов да разгласи, че сходно предложение към този момент няма да бъде внасяно в Народното събрание, а тематиката ще бъде разисквана в Тристранната комисия със синдикатите и работодателите.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поддържа предлагането, синдикатите заявиха подготвеност за митинги, а от лекарското се демонстрираха афектирани от изказванието на ръководещите, че имало голям брой злоупотреби с болничните, поради което се налагала мярката. Вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че предлагането цели " да се възпитава схващане " у лекари и пациенти. И заключи: " Не можеш да искаш да работиш като в Албания, а да получаваш заплата като в Германия. "

Всъщност в Албания първите 14 дни от болничните се заплащат от работодателите,

което доста повече се приближава до немската, в сравнение с до българската методика. Но явно не това има поради въпросното съпоставяне. Това ли е решението?

Броят на наетите лица и този на издадените болнични в България фактически не нарастват съразмерно. От 2013 до 2018 година наетите са се нараснали с 20 хиляди – до 2 милиона и 238 хиляди. През 2018 година обаче са били издадени със 156 хиляди повече болнични, в сравнение с пет години по-рано. Средният брой дни, за които Национален осигурителен институт е изплатил компенсации, са били 6.13 през 2013 година и 7.86 през 2019 година на наето лице.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР