„Най-важно е да създаваме екологична култура у гражданите“ – с

...
„Най-важно е да създаваме екологична култура у гражданите“ – с
Коментари Харесай

Доброволци от Пловдив чистиха заедно с министър Нено Димов


„ Най-важно е да сътворяваме екологична просвета у жителите “ – с тези думи от Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден приветства деветото подред издание на най-мащабната доброволческа самодейност в страната ни „ Да почистим България дружно “. Той даде старт на акцията тъкмо в 9:45 часа от най-големия пловдивски квартал „ Кючук Париж “ в регион „ Южен “.

Доброволците – жители, специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив, и от регион „ Южен “ почистиха дружно с министър Димов парка на ул. „ Трети март “ (при някогашния магазин „ Молдавия “). Те събраха типичните за сходни места боклуци от опаковки, пластмаси и хартия. Освен разчистване на тревните площи, запалянковците оформиха и дървесната растителност в междублоковите пространства. Директорът на районната ревизия доцент Стефан Шилев и кметът на регион „ Южен “ Борислав Инчев бяха дейни в привеждането на зелените площи в подреден и изящен тип.

„ От 2012 година насам акцията е съумяла да събере близо 90 000 тона боклуци и да ликвидира над 10 000 нерегламентирани сметища “, сподели министър Димов. „ Всяка последваща година събираме все по-малко боклуци “, добави той и дефинира наклонността като устойчива и позитивна. „ Дай боже един ден акцията на bTV да не събере нито един боклук – това ще значи, че задачата е изцяло реализирана “, добави той.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова взе участие в националната самодейност дружно с Клуб „ Приятели на морето - Бургас “ и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас инж. Тонка Атанасова. Те се гмурнаха под вода и почистиха от боклуци Бургаския залив в региона на солниците и под Бургаския мост. Министерство на околната среда и водите, ПУДООС, Изпълнителна агенция по околна среда и Регионална инспекция за опазване на околната среда – София обичайно събраха отпадъците в Ловния парк в столичния кв. „ Дианабад “. В акцията се включиха както всяка година всички структури на Министерство на околната среда и водите в страната – 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, Дирекциите на Националните паркове „ Рила “, „ Пирин “ и „ Централен Балкан “ и 4-те Басейнови дирекции.

През 2019 година „ Да почистим България заедно” уголемява обсега си с нови благоприятни условия за възстановяване на средата, в която живеем. Доброволците могат освен да почистят нечистите зони, само че и да обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и дадат други положителни образци като създадат региона си по-красив.

Министерство на околната среда и водите е сътрудник на самодейността на bTV Media Group, като реализира поддръжка при организацията и подготовката на националната акция. С финансовата поддръжка на ПУДООС тази година е обезпечено закупуването на 40 хиляди чувала и 40 хиляди чифта ръкавици за еднократна приложимост. За регионалните управи са разпределени бонове за гориво за превозване на събраните количества до Регионалните системи за ръководство на отпадъците.

Отпадъците се транспортират до районните уреди за сепариране и/или депониране и не би трябвало се оставят на местата на събирането им, с цел да се предотврати наново замърсяване. В деня на акцията общините са освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани боклуци, с цел да бъдат насърчени да провеждат почистването на своята територия. Осигурен е свободен достъп до районните депа. В края на деня ще има систематизирани данни за количествата събрани и депонирани боклуци, както и за това на какъв брой места са чистили доброволците и какъв брой противозаконни сметища са почистени.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР