Наблюдаването на морските обитатели в естествената им среда би помогнало

...
Наблюдаването на морските обитатели в естествената им среда би помогнало
Коментари Харесай

Учени създадоха самостоятелно плуваща риба робот





Наблюдаването на морските жители в естествената им среда би помогнало доста за разбирането на тяхното държание и връзки с околния свят. Но това не е толкоз елементарно. Използването на подводни транспортни средства, с цел да се надникне в техния метод на живот, е едната алтернатива, само че тя нормално има своите ограничавания. Някои машини са прекомерно шумни или имат витла, които нарушават спокойствието в морските дълбини. Освен това множеството от тях са основани по подобен метод, който не им разрешава да се слеят с околната среда. Управляването на сходни транспортни средства също единствено по себе си е предизвикателство, защото в множеството случаи те би трябвало да са привързани към лодка. Учените от Масачузетския софтуерен институт обаче може би са намерили решение – робот, който може да плува независимо под водата.

Роботът, наименуван SoFi, употребява изпълнително устройство, което вкарва и изкарва вода в пространствата в опашката му, позволявайки да се движи от едната на другата страна – сходно на същинска риба. SoFi може да бъде следен от акустична система за връзка, която оказва помощ на откривателите да го насочват в пространството. Роботът може да се движи напред, да се обръща, да се гмурка, да плува на 18 метра дълбочина и да издържи до 40 минути. Освен това дизайнът на устройството доста наподобява на неголяма риба, а при извършените проби е посочило, че може да маневрира край рифове и да плува дружно с същинските риби, без да ги обезпокоява.

Учените биха желали в бъдеще да подобрят скоростта на SoFi, с цел да могат да го употребяват за проучването на морските дълбини за дълъг интервал от време. А също по този начин те се надяват да ревизират дали ще съумеят посредством рибата робот да въздействат върху държанието морските жители.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР