Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото състояние на

...
Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото състояние на
Коментари Харесай

Ковид кризата е влошила състоянието на 70% от фирмите в България


Кризата, провокирана от коронавирусната пандемия, е влошила икономическото положение на 70 % от компаниите в България. Това стана ясно при започване на годишното издание на Българския стопански конгрес.

Огромната част от компаниите не утвърждават антикризисните ограничения на държавното управление и заявяват скептицизъм и за идната година. В същото време анализаторите са оптимисти и чакат следващата година да стартира следкризисно възобновяване, разгласи ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Годишната анкета на БСК демонстрира, че бизнесът не е бил в по-тежко състояние от 28 години насам. Наблюдава се спад в икономическия напредък, голяма част от компаниите предвиждат спад на работните места.

За 70% от интервюираните безрезултатни са и антикризисните ограничения на държавното управление.

" Ние сме в навечерието на извънредно тревожни времена. Такава анкета бележи неизбежна икономическа злополука поради тоталното бездействие на българската страна - ехидното, надменно отношение към бизнеса, който постоянно ще се оправи, само че колкото по-късно парите стартират да стигат до бизнеса, толкоз повече те би трябвало да станат ", сподели Радосвет Радев, представен от БНР.

Малкото компании, които са се възползвали от ограниченията на властта, се оплакват от мудност, администрация и даже корупция. Смятат отношението на държавното управление към тях за обидно и ехидно и заявяват, че иман потребност от същинска финансова поддръжка в този момент, а не от предстоящ рог на изобилието, което кабинетът се чака да излее предизборно и което се пояснява от бизнесмените като рушвет, акцентира Радев. Той разяснява още, че резултатите от изследването са невиждано отрицателни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 година носи горест.

Според 71% от участниците в допитването заявяват, че компанията им през 2020 година е по-зле по отношение на преди година, а влошено положение на бизнес климата регистрират 91% от интервюираните. За съпоставяне, през предходната година процентите са били, надлежно – 25 и 43.

68% от интервюираните чакат спад на стопанската система и на работните места през идната година. 66 % считат, че суровините ще нарастнат, покачване на енергийните цени чакат 77%, а на бизнес заемите – 53 на 100. По-голяма регулаторна тежест чакат 51%, а 58 % а- нарастване на фискалната тежест.

Антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а 58 на 100 не харесват противоепидемичните ограничения.

Анкетираните са раздвоени в оценката си по отношение на въвеждането на диференцирани ставки за Данък добавена стойност – 51% утвърждават тази мярка, 38% са срещу нея, а 11% се двоумят, сочат още оповестените данни.

Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планувани вложения, 45% са пристъпили към редуциране на личния състав, 39% са въвели частична или цялостна отдалечена работа, 38% са създали вложения за вземане предвид с противоепидемичните разпореждания, 35% са пуснали част или целия си личен състав в неплатен отпуск за избран интервал от време, 21% са се насочили към развиване на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока смяна на артикули и/или пазари.

Малка част от бизнеса се е възползвал от необятно прокламираните антикризисни ограничения. Най-голям интерес се регистрира във връзка с мораториума върху заплащанията по заеми (18% са се възползвали от тази възможност), мярката 60/40 (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и дребни предприятия, позната като " 3/10 хиляди " (27%), сочат още данните, оповестени от камарата.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов видя благоприятни условия за икономическо възобновяване в европейските средства, които могат да дойдат по Плана за възобновяване и резистентност, в случай че бъдат осъществени посочените в документа цели.

А съгласно ръководителя на Българския стопански конгрес Георги Табаков, възобновяване може да стартира от 2021 година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР