Корнелия Нинова води една-единствена битка - за собственото си его

...
Корнелия Нинова води една-единствена битка - за собственото си его
Коментари Харесай

Нидал Алгафари: Разумният вариант е кабинет на разума - ГЕРБ...



Корнелия Нинова води една-единствена борба - за личното си его против това на Бойко, и е подготвена да погребе партията

Народът излезе, с цел да откри за следващ път избавител, който да свърши неговата работа

- Г-н Алгафари, поставят ли край тези избори на ерата Борисов? Може ли той да се върне на бял кон след време?

- Абсолютно може. А и не считам, че би трябвало да приказваме за завършек на Борисов. Да, той има в кариерата си и падения, и възходи, само че сега не можем да кажем, че е изгубил. Загубил е част от гласоподавателите, само че към момента ГЕРБ са първа политическа мощ, ще имат въздействие и отсега нататък - като ръководещи или съпротива. А и Борисов е на възраст, в която към момента има доста хъс и сила. Така че в случай че в този момент бъде в съпротива, би могъл след време да се върне още веднъж като ръководещ, стига да си изиграе вярно политиките.

Не забравяйте, че паметта на хората е доста къса - освен в България, а и в света.

- Вярвате ли, че българските политици имат нужната зряла възраст да разплетат гордиевия възел, който им вързаха гласоподавателите?

- Имаме задоволително рационални и мъдри политици, които могат да преодолеят персоналното си его, ще преодолеят обидите, които са си разменяли през годините и няма да позволен страната да стигне до безпорядък. Ако обаче позволен безпорядък, това значи, че още не са узрели да бъдат огромни политици, ще си останат локални дребни байганьовци.

- Какви са разновидностите, които можем да чакаме оттук нататък?

- Първият вид за мене е държавно управление на разсъдъка, при което трите систематични партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи би трябвало да намерят метод да сформират държавно управление. Дали ще бъде с мандата на ГЕРБ, или с мандата на друга мощ, трите би трябвало да съумеят - това са хора, които дотук носят някаква ясна отговорност. Тук би трябвало да посочим, че в случай че Българска социалистическа партия не влязат в този момент във властта, след 10 години престой отвън нея, това ще обезсмисли напъните на хората, които са подкрепяли налагането на политиките на социалистите. Така че това от страна на Българска социалистическа партия ще бъде извънредно безразсъдно, до момента в който, в случай че влязат във властта, те ще съумеят да се стабилизират и ще бъдат някакъв коректор на дейностите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, както и противоположното.

Вторият вид е политическият, при който Политическа партия ГЕРБ и Да, България, които са от едно европейско семейство. Логично е от ЕНП да ги накарат по някакъв метод да преодолеят неприязънта си и да се опитат да сформират държавно управление, примерно благодарение на Движение за права и свободи, при избрани условия. Хората евентуално си спомнят, че преди време, когато се сформира центристко-дясната коалиция на Реформаторския блок с присъединяване на ДСБ, Съюз на демократичните сили, Движение „ България на гражданите” на Меглена Кунева, преди изборите те говореха, че няма да позволен Борисов да е на власт. След изборите обаче направиха държавно управление с ГЕРБ.

Трети вид е на екзотиката, при който хора към Слави Трифонов, които са може би доста кадърни, само че са към момента незнаещи в политиката, да се опитат да сформират държавно управление. Ще им бъде извънредно мъчно, тъй като за пръв път влизат в политиката, в Народното събрание. И в случай че незабавно скочат и в изпълнителната власт, тяхната неумелост може да им изиграе доста неприятна смешка. Старите влъхви от другите три систематични партии биха могли да разиграват новаците доста дълго време, което поражда риск за ръководството.

И четвъртият вид е на хаоса, когато се стигне до нови избори, които ще потвърдят почти статуквото, което към този момент имаме сега. Може да се трансферират няколко мандата от един към различен, може дори хората на Трифонов да станат първа политическа мощ или трета, или четвърта, може „ Изправи се! Мутри, вън!” да не влязат в Народното събрание, а да влязат Вътрешна македонска революционна организация. Всякакви сходни разновидности може да се случат.

Но няма да могат да сформират държавно управление, в случай че са толкоз твърдоглави. И ще се наложи отново да създадат някаква коалиция, единствено че с цената на едни 100-150 милиона лв., които ще похарчим за новите избори поради безумието им.

- Няма ли това държание на разграничаване на Трифонов и екипа му да разочарова гласоподавателите?

- Не считам, че ще ги разочарова, тъй като Трифонов би трябвало да излезе със страховита нова концепция, с нещо, което да е на равнището на цунамито на " ИТН " на изборите. Например да кажат: вършим държавно управление единствено ние, който желае да ни поддържа! Това обаче ще значи, че ще са подвластни от систематичните партии, които постоянно могат да решат да им подреден избор на съмнение и да ги изхвърлят от властта.

Всичко друго ще остави горчив усет в устата на тези, които гласоподаваха и симпатизираха на хората на Слави и в един миг може да се уморят. Не съм сигурен, че на последващи избори интензивността ще бъде същата, че гласовете за ГЕРБ няма да се усилят - това никой не го знае.

- Има ли допустима фигура за министър председател в тази комплицирана настройка?

- Със сигурност ще се намерят авторитетни фигури. В България имаме задоволително кадърни, мъдри, опитни хора и политици, които биха могли да са и задоволително доброжелателни към всички, задоволително одобрявани от всички. Не е изключително мъчно да се откри министър председател.

- Кой ще е балансьор в новия парламент? Може ли той да се окаже с по-дълъг живот, на инат на всички прогнози?

- Напълно е допустимо животът на Народното събрание да се окаже по-дълъг. И на предходното Народно събрание му даваха доста пай живот, най-много една година, а устояха цялостен мандат.

А неповторимото в 45-ия парламент ще бъде това, че който и да сформира държавно управление, всички вътре ще бъдат някакъв тип балансьори.

- Ако разновидностите за сформиране на кабинет се провалят и отидем на избори през лятото, това съдбовен вид ли ще бъде ?

- Не, няма нищо ужасно, с изключение на гибелта, но ще ни е доста по-трудно. Ще би трябвало да имаме хора с задоволително доверие да договарят в Европа за пари, за фондове, ще би трябвало да имаме задоволително кадърни хора, които да имат поддръжката, с цел да ръководят имунизирането, да се опитат да спрат пандемията. Проблемите са доста - събиране на налози, законодателна активност, само че не виждам нещо, което да е толкоз ужасно. И това може да го преживеем.

Със сигурност, без значение кой ще излъчи кабинет - Народното събрание или президентът, този кабинет ще се опита да предприеме съответни дейности. Ако се наложи президентът да сформира длъжностен кабинет, той ще се опита да се показа в най-хубава светлина - предстоят му избори наесен. Така че какъвто и да е кабинетът, той ще направи всичко по силите си за положително показване. А и какъвто и кабинет сега да се образува, ще има потребност да се обявява като вид на спасението - и у нас, и в чужбина. Всички ще се постараят - без значение по какъв начин ще бъде формирано държавното управление.

- Накъде ще върви Българска социалистическа партия след неуспеха на тези избори?

- На Българска социалистическа партия им е доста мъчно. Те не съумяха да привлекат нови имена, нови хора, които да са задоволително добре показани пред обществото. Българска социалистическа партия от дълго време изгубиха представители, които са отвън самите тях, положителни оратори, каквито имаха в миналото - Анжел Вагенщайн, Клара Маринова, Георги Първанов. Сега такива хора няма, всичко е концентрирано върху Корнелия Нинова, която води една-единствена борба - за личното си его против това на Бойко. С това е подготвена да погребе партията, в случай че би трябвало и страната ще погребе, само че да може да каже: Бих го! И какво, в случай че го е била?!

Смятам, че с всеки последващи избори гласовете за Българска социалистическа партия ще понижават от ден на ден и поради тяхното тежко съмнение по съществени международни политики, които са им неразбираеми. Не е ясна да вземем за пример позицията им по отношение на Русия, по отношение на оста Запад-Изток. Не е ясно дали са със Запада, НАТО, Европейски Съюз, или са срещу. Не приказвам единствено за думите, а за дейностите им - има тотална разлика сред говоренето на управлението на партията и това какво желаят членовете долу.

Българска социалистическа партия не могат към момента да обяснят какво значи ляво в новото политическо пространство – какво значи да си ляв, да си социалист. Вторачили са се единствено в една борба против ГЕРБ и Бойко Борисов, всичко друго е занемарено. Така че няма от къде да вземат последователи и изгубиха най-важното – младежите, които по принцип са леви.

- Ако Нинова беше подала оставка, каквато е естествената процедура, това щеше ли да е избавителен ход за партията?

- Със сигурност. Но Нинова сподели в продължение на много време, че е несполучлив водач на тази партия. Не съумя да вкара политики, да реализира победи, с изключение на персоналните борби с Борисов и ГЕРБ. Ако беше подала оставка, това щеше да активизира партията, да се търси различен друг водач, с който да се върви напред. Но тя е решила да играе до последно, до момента в който не се закопае и тя, и партията докрай. Нинова не е индивидът, който може да поведе Българска социалистическа партия към някаква победа.

- Как тази обстановка ще се отрази на възможностите на президента, който гледа съществено към втори мандат?

- Президентът загуби две мощни ракети. Едната е Българска социалистическа партия - очевидно там има някакъв спор, неразбирателство сред тях, отново въз основата на личността на Корнелия Нинова, а не толкоз на самата партия. Ако Българска социалистическа партия поддържат Радев, то ще бъде с недомлъвки, което ще раздвои главната му ракета притежател. Движение за права и свободи, горивото, което е нужно на Радев, с цел да влезе в орбита в последния стадий от президентските избори, доста ясно сподели, че не би го подкрепило. Доколкото знам, той не е с доста положително отношение към Движение за права и свободи, което е реципрочно и от тяхна страна. Без тези две сили Радев доста мъчно би могъл да сплоти необединимите. А и десните, които гласоподаваха за него през 2016 година, видяха, че Румен Радев с цялостната си политика сякаш се пробва да ни издърпа по на изток, към Русия. По-голямата част от хората няма да харесат това, тъй като всички желаят да са в Европейски Съюз и НАТО. Децата и активите и на най-големите радетели на Русия са на запад, а не на изток.

- Кой е урокът за политиците от тези избори?

- Никакъв урок не са дали хората на политиците. Народът излезе, с цел да откри за следващ път избавител, който да свърши неговата работа. Уроците би трябвало да научим ние, а не да чакаме политиците, които са огледало на нас самите.

Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, публицист, политически PR. Завършва НАТФИЗ, компетентност „ Кинорежисура “. Автор и режисьор на студентското предаване „ Ку-Ку “. Продуцент и режисьор на тв предаването „ Наблюдател “. От юни 2002 година до май 2004 година е изпълнителен шеф на Българска национална телевизия. Автор на шест романа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР