Комисията по енергийно и водно регулиране прие доклада за извънредната

...
Комисията по енергийно и водно регулиране прие доклада за извънредната
Коментари Харесай

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“


Комисията по енергийно и водно контролиране одобри отчета за изключителната инспекция на „ Топлофикация София “ ЕАД по отношение на използването на одобрените скъпи на топлинната сила в сметките на потребителите за месец ноември 2020 година

Предоставените данни и документи демонстрират, че сдружението е изпълнило законовите условия при образуване на сметките на потребителите, считат от КЕВР, макар редицата сигнали за високи сметки за парно в столицата. Проверката беше назначена през декември от ръководителя на КЕВР Иван Иванов, в осъществяване на предписание на Върховна административна прокуратура, в което бяха представени медийни изявления за „ нерегламентирано нарастване цените на отдаваната топлоенергия от доставчика “.

Прегледът и анализът на предоставените документи, данни и информация, които е направила комисията, са посочили нараснали количества общо създадена, отпусната, разпределена и фактурирана топлинна сила за ноември 2020 година, в съпоставяне със същия месец на 2019 година Отчетена е и по-ниска с 4,3 градуса средномесечна температура спрямо ноември миналата година.

Над 95% от битовите клиенти на „ Топлофикация София “ са избрали месечните им фактури да се изготвят на база планирано ползване за съответния парцел. Само 4,7 % от битовите клиенти в гр. София са декларирали действителен месечен доклад на уредите за дялово систематизиране. Начислената им топлинна сила подхожда на регистрираната такава в абонатните станции за отчетния интервал. Нормативната уредба дава право на избор на клиентите сами да дефинират метода за образуване на месечните им фактури, като самодейността и отговорността са напълно на клиентите, се показва в отчета на енергийния регулатор.

„ В умозаключение се постанова извода, че клиентите, които са подали възражения против начислена топлинна сила и надлежно сума за ноември 2020 година, са с планирани месечни фактури. Част от тези клиенти не са се уведомили за правилата на дялово систематизиране на топлинната сила, за метода на образуване на прогнозните им месечни начисления, не са отчели правилно факторите, които директно или индиректно въздействат върху месечните им отговорности.

Потребителите не регистрират и другите условия, при които са сложени потребителите с действителни и планирани месечни сметки, както и събитието, че рента за просрочено заплащане се начислява единствено при действителен месечен доклад и след правене на годишната изравнителна сметка.

Клиентите не демонстрират интерес и самодейност да заявят действителен месечен доклад на уредите за дялово систематизиране, с което би отпаднало в огромна степен и съмнението за спекулативно образувани месечни сметки.

Предвид откритото от инспекцията нараснало ползване на топлинна сила през м. ноември 2020 година, Комисията даде наложително наставление на „ Топлофикация София “ ЕАД да извърши обзор на настройките на системите за автоматизирано контролиране в абонатните станции и при открита нужда да се уточняват. Предписанието е по отношение на възстановяване качеството на предоставяната услуга и за усъвършенстване на успеваемостта на топлоснабдяване и има индиректно отношение към сметките на клиентите “, написа още в отчета.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР