Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете

...
Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете
Коментари Харесай

Македония и Гърция подписват договора за името



Историческият контракт сред Скопие и Атина за контрактуваното сред двете страни име на Македония се чака да бъде подписан през днешния ден. Премиерите и външните министри на двете страни, както и високи посетители от Брюксел, се събират за събитието в региона на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзияс дружно с медиатора от страна на Организация на обединените нации в разногласието за името Матю Нимиц в наличието на министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

 Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни
Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, изясни българският външен министър

На събитието ще бъдат също висшият представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширението Йоханес Хан, както и заместител генералния секретар на Организация на обединените нации Розмари ди Карло.

В македонска делегация ще са министрите на защитата, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването са планувани обръщения на двамата министър председатели, след което събитието ще се придвижи на македонска територия в Отешево, където ще има формален обяд.

Очаква се засилено полицейско наличие в региона на Псарадес и по пътищата към мястото поради готвената от гръцки опозиционни сили протестна обсада.

 Президентът на Македония отхвърля да се подпише под договорката с Гърция
Президентът на Македония отхвърля да се подпише под договорката с Гърция

Иванов разгласи позицията си по време на послание към нацията

Българският външен министър Екатерина Захариева, която през вчерашния ден беседва с македонския си сътрудник Никола Димитров, съобщи пред БНР, че министър председателите на Гърция и Македония имат цялостната поддръжка на Европейския съюз за подписването на контракта.

Тя добави, че водеща цел за България е Скопие да получи покана за договаряния за присъединение към Европейски Съюз на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР