Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32

...
Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32
Коментари Харесай

Ненужни газови европроекти за милиарди установи изследване

Има риск 29 милиарда евро да бъдат пропилени за 32 най-вече “ненужни” газови планове. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, с цел да подсигурява сигурността на доставките. Това твърди в свое изследване консултантската компания Artelys, представено от изданието EurActiv в понеделник.

Комисията за индустрия на Европейския парламент ще реши в сряда (22 януари) да отхвърли или утвърди листата от енергийни планове, които дават отговор на изискванията за приемане на финансиране от Европейски Съюз.

Т. нар. четвърти лист на Европейски Съюз с планове от общ интерес (PCI) беше показан от Европейската комисия на 31 октомври 2019 година. Той съдържа 151 плана за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи. Сред тях са и българските планове за газовия хъб " Балкан ", за газовите връзки с Гърция, която сега се строи, и бъдещата със Сърбия, газопроводът БРУА през България, Румъния и Унгария до Австрия, каякто и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа.

Според изследването на Artelys за Европейската климатична фондация множеството от 32-те газови плана в листата на PCI може да са " ненужни ".

" Съществуващата газова инфраструктура на Европейски Съюз е способна да отговори на разнообразни бъдещи сюжети за търсене на газ в съюза, даже при рискови случаи на спиране на доставките ", твърди изследването. И прави извод, че от позиция на сигурността на доставките плановете са ненужни и са евентуално свръх вложение на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски обществени средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР