ГДБОП набира инерция и се развива в положителна посока. Главният

...
ГДБОП набира инерция и се развива в положителна посока. Главният
Коментари Харесай

Маринов хвали работата на ГДБОП



ГДБОП набира инерция и се развива в позитивна посока . Главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов акцентира , че измежду целите , които би трябвало да останат през 2018 година са корупцията и прането на пари , в тясно взаимоотношение със Специализираната прокуратура, за да се отговори на упованията на обществото .

Главен комисар Младенов означи и значимата роля на отдел " Киберпрестъпност " в подтекста на непрекъснатото развиване на технологиите. ГДБОП е една от най-сериозните дирекции в Министерство на вътрешните работи, която работи добре, бързо, проведено, разяснява административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

През отчетната година е разкрита и документирана активността на 109 проведени незаконни групи . В дялово отношение се резервира наклонността от предишни години и водеща е линията " Наркотици " - 33%, на последващо място " Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система " - 22%; " Контратероризъм " - над 20%; " Трансгранична проведена престъпност " заема дял от 19% и " Корупция и изпиране на пари " - 5,5%.

Отчетен е растеж с над 177% на броя на досъдебните производства , по които е работила дирекцията. Нараснал е и броят на новообразуваните производства - със 170%.

Тенденция на нарастване се следи и във връзка с завършените производства, които бележат растеж от 187% , а по този начин също и в броя на повдигнатите обвинявания - 860 (437 за 2016 г.), или с 97% повече.

Отчетено е понижение със 17,6% в броя на извършените профилирани интервенции - 220 през 2017 година против 267 за миналата година. Независимо от това, са реализирани високи резултати в битката с проведената престъпност.

По линия " Наркотици " , на територията на страната от ГДБОП и взаимно с други служби в Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници " са хванати към 322 кг. наркотични субстанции ; над 2000 броя таблетки, над 1142 кг зелена маса и 345 стръка канабис; към 100 кг и 2380 литра прекурсори. Разкрити са 6 незаконни лаборатории от домакински вид за синтезиране на амфетамин и метамфетамин и 7 закрити пространства и оранжерии за развъждане на канабис. На непозната територия с присъединяване на ГДБОП в 4 случая са хванати общо 44 кг хероин; над 53 кг марихуана; 26 кг кокаин и други опиати. Пресечени са 5 трансгранични наркоканала и са арестувани 23 лица.

В противопоставяне на киберпрестъпността е конфискувана компютърна механик а, оптични и магнитни носители с над 14 300 файла с нелегално наличие ; арестувани са 2 лица за финансови измами и 23 участници в група за хакерски офанзиви , преустановен е достъп до уебсайт за онлайн разпространяване на литературни творби.

Проведени са редица инспекции за противопоставяне на корупцията и изпирането на пари. 51 са за корупционни прояви , като материалите за 30 от тях са изпратени в прокуратурата. Задържани са 90 участници в корупционни схеми и са конфискувани над 1 млн. лева . Извършени са инспекции по 328 преписки, свързани с изпиране на пари и злоупотреби със средства на Европейски Съюз и по 63 случая за финансови измами е сезирана прокуратурата. Установени са вреди за над 23 млн. лева, над 16,2 млн. евро и над 15,7 млн. щ.д.

Конкретни действия и начинания са подхванати от ГДБОП и за противопоставяне на закононарушенията против данъчното и митническо законодателство . От извършените 19 интервенции по контрабанда са конфискувани 9,9 млн. къса цигари, над 3,7 т тютюн, над 12 хиляди литра високоалкохолни питиета и вино, 1,5 т дизелово гориво. От осъществени Данък добавена стойност измами са открити вреди за близо 37,4 млн. лева и малко над 363 хиляди евро. Иззети са 2189 подправени евро банкноти на обща стойност по номинал над 121 хиляди евро, разкрита е печатница за произвеждане на подправена валута и са обезвредени 2 канала за трафик на подправени пари .

На територията на други европейски страни (Испания, Гърция, Румъния и Чехия) са конфискувани над 950 МБ цигари, 4,5 млн. къса цигари, 39 т. тютюн, разкрити са 2 незаконни заводи за произвеждане на цигари и са пресечени 4 контрабандни канала.

Ефективност в битката с контрабандата потвърждава и Междуведомствения координационен център. В съпоставяне с година по-рано, през 2017 година е регистриран растеж със 17% на наложените обезпечения на рискови търговски сдружения , на стойност над 13 млн. лева В изгода на страната е изоставена стока за към 78 хиляди лева От взаимни интервенции с други контролни органи, показани в Центъра (НАП, Автомагистрала, АБХ) и структури на Министерство на вътрешните работи, са конфискувани над 12 хиляди продукта, носещи логото на предпазени търговски марки, употребявани без позволение от правопритежателя.

Предотвратен е контрабанден импорт на 90 т артикули с висок фискален риск и 19 000 къса цигари без акцизен бандерол. Над 44 тона негодно за консумация месо е унищожено и не е позволено за разпространяване на пазара. Под координацията на Междуведомствения център са извършени 28 широкомащабни интервенции за ограничение и секване на злоупотребите с енергийни артикули и горива. Изтеглени са на д 79 хиляди литра некачествени енергийни артикули и горива и над 2500 кг отработени масла. Проведени са и други 15 тематични интервенции и над 1100 инспекции на хранилища, търговски обекти и офиси.

Ценен принос в битката с трансграничната проведената престъпност има взаимоотношението с непознатите партньорски служби. Широко употребен модел е основаването на взаимни екипи за следствие . През 2017 година дирекцията е взела участие в 11 екипни следствия (6 за трафик на хора; 2 по линия " фалшификации " и по 1 за хакерски офанзиви, контрабанда на цигари и по линия " контратероризъм " ).

Очертани са новите цели за работа на ГДБОП през 2018 година, като фокусът на напъните ще бъде ориентиран за противопоставяне на закононарушенията в региона на данъчно-осигурителното и митническо законодателство, корупция и изпиране на пари , злоупотребите със средства на държавния бюджет и фондовете на Европейски Съюз, трафика на хора, полезности и наркотиц и, противопоставяне на киберпрестъпността, заканите от тероризъм и противозаконна миграция .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР