Експерти по сигурността съобщават, че са открили сериозни потенциални уязвимости

...
Експерти по сигурността съобщават, че са открили сериозни потенциални уязвимости
Коментари Харесай

Откриха сериозни уязвимости в процесорите на AMD



Експерти по сигурността оповестяват, че са разкрили съществени евентуални уязвимости в архитектурите Ryzen и Epyc на AMD . Компанията на собствен ред офицално съобщи, че приема тези отчети доста съществено, само че не е имала задоволително време за следствие, преди узявимостите да бъдат обществено оповестени.

CTS-Labs - компания, която работи в региона на сигурността - рапортува, че е разкрила четири евентуални уязвимости за офанзиви, с кодови названия Masterkey, Ryzenfall, Fallout и Chimera . Всяка от тях има потребност от местен достъп с администраторски права, с цел да може евентуален недоброжелател да се възползва от нея.

AMD удостоверява, че е била осведомена за уязвимостите, само че в формалното изказване до PCWorld компанията акцентира, че не и е било обещано задоволително време за реакция и вътрешно следствие - типично това става в границите на 90 дни от откриването на пропуща, преди той да бъде обществено разгласен.

В блог пост AMD написа: " CTS Labs беше незнайна до този миг за AMD и ние намираме за необичайно, че тази компания е разгласила откритията си, без да ни даде задоволително време за вътрешно следствие и реакция ". Дан Гуидо - експерт по сигурността - споделя, че е видял образцов код за уязвимостите и се е убедил в тяхната действителност.

" Независимо от шума към оповестяването на тези уязвимости, бъговете са изцяло действителни и детайлно разказани в отчета на CTS Labs ", споделя Гуидо в Twitter.

Какво значи това за елементарния консуматор?
В сегашния миг тези уязвимости са чисто теоретични и въпреки че съгласно CTS Labs те работят, нито една сходна офанзива не е била засичана. Със сигурност ще се появи още много информация по тематиката, изключително предвид на последните огромни бъгове - Meltdown и Spectre - които бяха открити в процесори на Intel, ARM и AMD. Очаквайте скоро детайлна информация за Masterkey, Ryzenfall, Fallout и Chimera .
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР