Дойче веле, (www.dw.com)Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги

...
Дойче веле, (www.dw.com)Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги
Коментари Харесай

Никой не забелязва случващото се в България. Никой не желае да го забележи


Дойче веле, ( www.dw.com)

" Дълго време българите имаха вяра, че Европейски Съюз ще ги освободи от това, което те назовават мафия. Постепенно обаче излиза наяве, че в Брюксел никой не вижда протичащото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи. "

Европейски издания все по-често обръщат изчерпателен и изчерпателен взор към събитията в България. Днес сме подбрали със съкращения две изявления. Първият разбор е от доктор Хелене Кортлендер, която управлява бюрото на фондация „ Фридрих Еберт " в София.

" Къде е Баце? - под този хаштаг в България събират сведения за местонахождението на министър-председателя. Защото „ Баце “, министър председателят, който другояче участва навсякъде в медиите, напълно безусловно изчезна от екрана. И го няма най-много там, където страната ври и кипи политически “, разяснява авторката на текста.

По-нататък тя написа за едномесечните митинги в България и открива, че оставките на четирима министри не са укротили хората: „ Нещо повече: царува съмнение и отвращение, че държавното управление се пробва толкоз на ниска цена да се измъкне. Но митингите не са ориентирани само против държавното управление на Борисов. Гневът се обръща против сенчестите правила на политическата игра в България, против могъщите мрежи от политици и бизнесмени, които взаимно си раздават публични поръчки. И против едно правораздаване, което прикрива тази процедура. Срещу издевателството над самостоятелните публицисти и против корупция на най-високо ниво.

" Горчива подигравка: европейските пари подхраниха корупцията в България "

Става дума обаче и за Европейски Съюз и за несбъдналите се очаквания след повече от 10 години еврочленство, което обещаваше растеж на благоденствието, само че и функциониращи институции, господство на закона и една съвременна държавност. Надеждите, че Брюксел ще бъде освен положителният чичко, който праща пари, само че и инстанция за надзор над корумпираните елити. Да, парите потекоха, само че контролът така и не се появи. Горчива подигравка: европейските пари единствено подхраниха корупцията в България - просто тъй като тя избуява точно там, където има какво да се преразпределя. (…)

Дълго време се задържа упованието, че Европейски Съюз ще освободи българите от това, което те назовават мафия: картела от превъзходно омрежени олигарси, свързани и с проведената престъпност. Постепенно обаче излиза наяве, че в Брюксел никой не вижда протичащото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи. И парите от Брюксел не престават да се стичат, макар свадите. “

По-нататък в публикацията си авторката цитира апелите на стачкуващите към Европейски Съюз и отбелязва, че в действителност сътрудниците от Европейски Съюз надали си вършат особени илюзии за това по какъв начин държавното управление на Борисов използва европейските фондове - просто тъй като трайните злоупотреби са прекомерно явни. „ Брюксел с наслада се оставя да го лъжат “, установи Кортлендер.

Тя изяснява, че в България се вади потребен политически капитал от положителните връзки с Брюксел, а Борисов непрестанно се демонстрира с европейските си сътрудници и най-много с Ангела Меркел, която назовава „ кака “. В публикацията става дума още за плакатите на протестиращите с апели към Меркел и за, съгласно авторката, конфузното изказване на фракционния водач на ЕНП Манфред Вебер по адрес на Борисов като герой против корупцията. По-нататък Хелене Кортлендер написа:

„ А в Брюксел и в Берлин царува тишина. Европейските партийни фамилии мъчно се оправят с проблематични членове в своите лични редици. Идеологическите разлики неведнъж са големи, само че в това време всички гласове, които могат да се съберат в Европейския парламент, са значими. Много нерешително и едвам след премного провокации ЕНП заприказва в прав текст против „ Фидес “ на Виктор Орбан. В съпоставяне с „ Фидес “, ГЕРБ на Борисов е напряко за образец: градивен, проевропейски сътрудник в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос, партия, която значително заобикаля насъскването против малцинства. А с изключение на всичко друго България държи затворена европейската външна граница (макар и от време на време със съмнителни средства) и поддържа положителни връзки с Турция. (…) Борисов е комфортен сътрудник в Европейски Съюз, тъй като не подвига шумотевица като Виктор Орбан и не се държи като мачо в интернационалната политика. Но под неговото ръководство демокрацията в България и нейните институции постепенно, само че поредно се изпразват от наличие. Това важи и за самостоятелното правораздаване, и за свободните медии, и за сериозното гражданско общество, даже за Народното събрание като коректив. От демокрацията остава единствено една фасада - за туристическа наслада на европейските сътрудници. “

Към края на обширния си разбор Хелене Кортлендер от немската фондация „ Фридрих Еберт “ написа: „ Продължаващите митинги са лъч вяра, че България може да съумее да реши проблемите си със лични сили. Министър-председателят споделя, че е подготвен да се отдръпна, само че това решение трябвало да вземат министрите и партийните структури. Демонстрантите пък нямат доверие в едни бъдещи избори, проведени от настоящето държавно управление - с или без Борисов. А друга опция като че ли не се вижда. В едно скорошно допитване на въпроса коя от одобрените партии сътрудничи с мафията съвсем половината интервюирани дават отговор „ всички “. Така че: България има потребност от всяка допустима помощ. И е време европейските сътрудници да дадат обет. Тяхното досегашно безмълвие към този момент нанесе колатерални вреди: измежду българите се следи отрезвяване във връзка с Европейски Съюз. Тъй че в този момент е нобходимо да се отиде оттатък общите и разводнени заклинания за господство на закона, за битка против корупцията и за разделяне на управляващите. Необходимо е да се зададе въпросът: А къде в действителност стои Баце? “.

" Европейски Съюз не знае какво се случва с парите му в България "

За взаимоотношенията сред България и Брюксел става дума и в обширна публикация на испанското издание „ Ел Конфиденсиал “, озаглавена „ Отровното трио: Европейски Съюз не знае какво се случва с парите му в България “. В обявата журналистът Хосе Кано съпоставя българските митинги с американското придвижване Occupy от 2011, с испанското М-15 от 2011/2012 и с френското Nuit Debout от 2016. „ Мнозина съпоставят сегашните митинги и със събитията в България от ноември 1989 “, показва Кано, който е прекарал няколко дни в София.

„ Премиерът Борисов към този момент не може да удържи митингите. (...) А той в действителност опита всичко: показа като успех парите от фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, уволни четирима министри, подложи се на избор в Народното събрание, заприказва за политическа непоклатимост в процеса на присъединение към еврозоната, само че нищо не оказа помощ “, отбелязва създателят при започване на публикацията. В нея той обстойно показва „ Отровното трио “ и показва, че Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков са се трансформирали в „ неволни водачи “ на митингите против Борисов и Гешев.

Пред испанския публицист Минеков споделя, че Брюксел няма визия какво се случва с парите му в България, че европейските фондове не са подобрили осезаемо живота на българите, че всичко е отишло в джоба на Борисов и хората му. „ Минеков е ваятел, който се радва на огромно интернационално самопризнание и е излагал свои произведения и в Испания “, не пропуща да уточни създателят Хосе Кано. Той е разговарял и с юрист Хаджигенов, който изяснява, че тримата са били наречени „ Отровното трио “ от проправителствени медии още преди три години. Хаджигенов не се смущава да назовава българското ръководство „ тирания “, показва още Кано. „ Че по какъв начин другояче да наречеш държавно управление, чийто министър председател не се свени да употребява основния прокурор и полицията за походи против съперниците си и за замазване на кавги към себе си и сътрудниците си “, представен е Хаджигенов.

В публикацията си Хосе Кано показва, че при започване на юли България е направила стъпка напред по пътя към еврото, влизайки в чакалнята на еврозоната. „ Протестираме, тъй като нито един цент, получен от еврофондовете, не е послужил за възстановяване на живота на българите. И в този момент министър председателят ни споделя, че фондът за възобновяване след пандемията е победа? Нямаме му доверие “, споделя пред журналиста жена, която взе участие в митингите в София. „ Еврото няма да промени нашия живот, в случай че не бъде комплициран завършек на корупцията “, прибавя различен протестиращ.

Именно нуждата от политическа непоклатимост в процеса на присъединение към еврозоната е един от главните причини на Борисов против нови избори, написа Хосе Кано. „ Това може да се интерпретира само като смешка “, споделя Минеков, който няколко часа след диалога си с испанския публицист повтаря същото и пред протестиращите пред Министерския съвет в София.

В публикацията си испанският публицист препраща в резюме и към предишното на Борисов, показва сюжета с лятната резиденция на Ахмед Доган и се стопира на акцията на основния прокурор Иван Гешев против президента Румен Радев. Журналистът обръща внимание и на обстановката с ковид: по неговите думи, при започване на юли ситуацията се е влошило, а страната е направила крачка обратно, връщайки някои от ограничаващите ограничения. „ Това бе интерпретирано от някои протестиращи като опит от страна на Борисов да употребява вируса, с цел да прикрие личните си проблеми “, написа испанският публицист.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР