До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен

...
До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен
Коментари Харесай

Ангелов оптимист, че ще овладеем епидемията до месец и половина


До месец и половина се чака да бъде реализиран цялостен надзор над епидемията в страната. Този оптимизъм показва здравният министър проф. Костадин Ангелов, който през днешния ден бе във Варна. Въпреки тази си прогноза, той не се нае да предвижда по кое време още веднъж ще бъдат отворени „ зелените коридори “ за имунизацията, тъй като „ по този начин си вършим сметките без кръчмаря “. Важно било да се поддържа темпът на имунизация, макар че не е ясно по какъв начин ще стане това при дефицит на ваксини.

В същото време в последните няколко дни заболеваемостта още веднъж пораства и в някои области надмина 200 на 100 000 души. Заведенията обаче отварят на 1 март, ще има разпределяне и на други ограничавания.

Проф. Ангелов удостовери, че вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно тъкмо по кое време – през почивните дни или при започване на другата седмица. Очакваме и спомагателни количества от 1 млн. дози на Пфайзер и към половин миниол на Модерна.

Министърът отхвърли за следващ път изказванията, че властта предпочитано поръчва „ АстраЗенека “ по политически аргументи.

По-рано през днешния ден от Българска социалистическа партия упорства държавното управление да стартира договаряния за доставка на съветската ваксина „ Спутник “. От ГЕРБ оповестиха, че това е невероятно, тъй като тя още не е утвърдена от европейския регулатор. В същото време Европейска комисия е безапелационна, че държавите-членки могат и независимо да се погрижат за обезпечаването на нужните дози ваксини за своето население.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР