By Leman Mammadova, azernews.az Сътрудничеството между Азербайджан и френската компания

...
By Leman Mammadova, azernews.az Сътрудничеството между Азербайджан и френската компания
Коментари Харесай

Ще влияе ли сътрудничеството на TOTAL и Азербайджан в областта на възобновяемата енергия върху газовите проекти?


By Leman Mammadova, azernews.az

Сътрудничеството сред Азербайджан и френската компания TOTAL в региона на силата от възобновими източници няма да се конкурира с газовите планове на компанията.

Източникът приказва за подписания по-рано меморандум за съгласие сред Министерството на енергетиката на Азербайджан и TOTAL Eren, за развиването на

" Документът разпознава няколко бъдещи дейности. Ние механически оценихме някои от тях и сме подготвени да осъществяваме планове. Меморандумът за съгласие е първата стъпка, преди да се работи по тези съответни планове. Тъй като към момента няма подробна правна рамка в Азербайджан, належащо изискване за всеки план с интернационалните вложители е, да се направи рамката на Меморандума за съгласие /първият стадий от образуването на формален договор/”, означи източникът.

TOTAL има вяра, че в Азербайджан има огромен капацитет за възобновима сила, изключително във вятърните паркове, съгласно източника.

" Стратегията на TOTAL на равнище компания е да се създаде бранш на възобновимата сила, ориентирана към 30% от енергийния микс през 2040 година Тогава ще има известни запаси за създаване на планове в Азербайджан, " сподели източникът.

Източникът означи, че тези планове ще допълват, а не да се конкурират с газовите планове.

" TOTAL тактиката се вписва в сюжета „ 2 градуса " на Международната организация по енергетика, който преглежда растежа на добива и потреблението на газ и възобновимата сила. Паралелното развиване на газ и възобновими източници има смисъл в Азербайджан и TOTAL, световен производител и снабдител на сила, главен състезател в нисковъглеродните сили, работи допълнително от 130 страни по света. От 1996 година TOTAL развива дълготрайно партньорство с Азербайджан, като се концентрира главно върху изследването и добива на петрол и газ.

TOTAL има 50% дял по силата на съглашението за шерване на продукцията /добина от находището Absheron в Каспийско море, също има 5% дял в петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

TOTAL продава газ на SOCAR,националната петролна компания и продава нефтохимически, автомобилни и промишлени смазочни материали в Азербайджан, до момента в който купува недопечен нефт, изключително от SOCAR.

През септември 2017 година TOTAL влага 237,5 милиона евро в EREN Renewable Energy, която по-късно беше преименувана на Total Eren.

TOTAL Eren се специализира в създаването, финансирането и употребата на вятърни и фотоволтаични станции.

На 5 февруари Министерството на енергетиката на Азербайджан и TOTAL Eren подписаха Меморандум за съгласие за развиването на възобновимите енергийни източници, който планува съдействие в оценката на капацитета и основаването на условия за вложения в планове за възобновима сила в Азербайджан.

Подписаният Меморандум с TOTAL ще способства за работа, ориентирана за увеличение каузи на възобновимата сила в общото произвеждане на електрическа енергия.

Благоприятното географско състояние и климатичните условия в Азербайджан разрешават необятното потребление на природосъобразни различни енергийни източници.

Капацитетът на енергийната система на Азербайджан е повече от 6000 мегавата. В същото време, съгласно специалисти, капацитетът на възобновимите енергийни източници в Азербайджан надвишава 25 300 мегавата, което ще разреши да се генерират 62,8 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно.

Понастоящем 18% от производството на електрическа енергия в Азербайджан се получават от различни енергийни източници, в които главната част са водноелектрическите централи, макар че по-голямата част от капацитета на страната в тази област се пада на слънчевата сила (оценена на 5000 мегавата).

Около 4500 мегавата са за вятърна сила, 1500 мегавата - за биомаса, 800 мегавата - за геотермална сила, а останалите 350 мегавата - за дребните водноелектрически централи.

Азербайджан ползва редица ограничения за по-нататъшно развиване на различния енергиен бранш. За тази цел се водят договаряния с задгранични компании и вложители, в това число компании от Китай, ОАЕ, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Въвеждането в употреба на 420 MW вятърни, слънчеви и биоенергийни мощности е планувано в сходство със Стратегическата пътна карта за развиване на публичните услуги в Азербайджан. За тази цел се основава законодателна база, дефинират се механизми за привличане на чисти и тествани вложения и се развива съдействието с интернационалните енергийни компании и финансови организации с напредичав опит в тази област.

Азербайджан възнамерява да вкара новия законопроект за различни енергийни източници до май 2019 година В тази връзка, норвежката консултанска компания DNV GL ще помогне за основаването на система за поддръжка и правна рамка в различния енергиен бранш на Азербайджан.

Правителството на Азербайджан възнамерява до 2030 година да усили каузи на различната сила с 30% в общото произвеждане на електрическа енергия.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР