Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души ...

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души

Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Броят на новорегистрираните безработни у нас надвиши 250 000 души за по-малко от година. През миналата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в доста браншове регистрират дефицит на фрагменти.

Искра Ганева е записана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си откри сходна работа.

"В момента е невероятно за един елементарен човек да си откри работа. С тези "зелени документи " още повече се затруднява ситуацията. Безработицата е цялостна ", тормози се Искра.

Според специалисти най-сериозно на пазара на труда въздейства пандемията.

"През тази последна една година следим акомодация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните ограничения ", разяснява пред мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, само че доста работодатели не съумяват да намерят фрагменти. Юлияна Суранджиева е притежател на компания в хранително - вкусовата индустрия. Тя споделя, че търси чиновници, само че няма подобаващи.

"Няма задоволително готови фрагменти. Хората имат предпочитание, желаят да работят, обаче за едни суми, които не дават отговор нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако приказваме за производството, с цел да бъдат съответни фрагментите, би трябвало да имат 2 години стаж. Хората нямат самообладание, желаят в този момент и незабавно висока заплата ", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха фрагментите в бранша на производството и осведомителните технологии, сега следим дефицит на фрагменти в областта на опазването на здравето, човешките запаси, счетоводството ", посочи Християн Петков.

Според специалистите, главният метод за понижаване на безработицата е увеличение на стратегиите за преквалификация на личен състав за сметка на страната.

Източник: dnes.bg
PromoMall.bg