Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за

...
Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за
Коментари Харесай

Защо от БЛС поискаха въвеждане на такси за деца и пенсионери

Българският лекарски съюз излезе с редица оферти в договарянията за новия Национален рамков контракт с Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров изясни, че преди всичко е ограничението на броя на хоспитализацията.

Той посочи, че това не значи, че престоят на лекуващите се в болничното заведение ще бъде понижен.

„ Предлагаме внезапно да обърнем тренда. Пациентът, който е признат да бъде лекуван да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болничното заведение и изписан. И в това време това да не води до финансови усложнения на лечебното заведение ", разяснява Маджаров “ пред Bulgaria on Air.

По думите му би трябвало да се обърне по-голямо внимание на профилактиката, която се прави от извънболничната помощ, т.е. от общопрактикуващите лекари.

БЛС ще упорства и да се усилят цените на близо 220 клинични пътеки.

"Проблемите са насъбрани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това докара до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани фрагменти в лечебните заведения ", изясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предопределени за заплати на лекарите и медицинските експерти, работещи в лечебните заведения, ще упорстват от БЛС.

Другото им искане е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по метода, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - заплащане на 1 лев, а останалата част от страната.

"Когато въвеждаш облекчение единствено за една част от популацията, за една цяла група като децата от 18 година - за тях облекчението не е обвързвано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя компетентност.

Тези, които работят с деца са по-ниско платени и ниското възнаграждение докара до това, че сътрудниците нямат предпочитание да работят като педиатри ", разяснява Маджаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР