България пада още по-надолу в класацията на „Репортери без граници“

...
България пада още по-надолу в класацията на „Репортери без граници“
Коментари Харесай

Падаме още в класацията на „Репортери без граници“


България пада още по-надолу в класацията на „ Репортери без граници “ във връзка с свободата на словото. Вече сме на 112-позиция, излиза наяве от отчета, оповестен през днешния ден.

Стиуацията с медиите в България е доста тревожна, гласи един от изводите на интернационалната организация. Страната ни е в най-тежка обстановка спрямо всички останалите страни от Европейски Съюз.

„ Репортери без граници “ разгласяват тревожни позиции за медийната среда у нас към този момент няколко години подред. Винаги се загатва натискът върху публицисти и монопола на императията на Делян Пеевски. В новия разбор се загатва, че " дребното сериозни публицисти са непрекъснато подлагани освен на оскърбителен акции и тормоз от страна на страната, само че и на заплашване и принуждение. Ситуацията с медиите е доста тревожна, тъй като никой не демонстрира интерес към следствието или осъждането на насилието над публицисти ".

Те дават образец с ареста и багра на журналиста на свободна процедура Димитър Кенаров, който все чака следствие на случилото се с него през септември 2020 година по време на антиправителствените митинги. Изреждат още случая с побоя над журналиста Слави Ангелов от март 2020 година, заканите против Николай Стайков поради следствието му за " Осемте джуджета " и други.

Журналистите постоянно са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, до момента в който политиците и олигарсите поддържат връзки, белязани от корупция и спорове на ползи, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото олицетворение на това неприемливо положение на нещата, продаде своите медии, само че въздействието му върху медиите продължава да бъде проблематично, споделят още от организацията.

Изтъква се още, че " държавното управление разпределя европейско и друго обществено финансиране за медии в цялостна липса на бистрота и това предизвиква медиите, които получават такова финансиране, да се отнасят благосклонно към властта ".

Организацията разяснява, че правосъдният тормоз над самостоятелни медии като " Биволъ " и групата " Икономедиа " съставлява непрекъсната опасност за свободата на печата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР