България и Египет са в близост до регион, обхванат от

...
България и Египет са в близост до регион, обхванат от
Коментари Харесай

Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси: България и Египет са естествени съюзници в борбата срещу тероризма

България и Египет са наоколо до район, обзет от продължителна рецесия, и са естествени съдружници в напъните си за подсилване на стабилността в Близкия Изток и в битката с проведената престъпност, незаконната миграция, радикализацията и тероризма. Това оповестиха от Прессекретариата на президента.

Това беше позицията, към която се сплотиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси, които организираха среща през днешния ден в Кайро. Българският държавен глава е на публично посещаване в Арабска република Египет по покана на своя сътрудник Абдел Фатах ас-Сиси. Като една от най-близките страни от Европейски Съюз до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от района и на Египет да бъде чут по-силно в Европа, тъй като от обстановката в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз, акцентира Румен Радев.

Българският президент оцени високо приноса на Египет за разширение на разговора сред страните от Африканския съюз и Лигата на арабските страни с Европейския съюз, в това число и за справяне с общите провокации. „ Противодействието на тероризма, на трафика на хора и незаконната миграция не са по силите на която и да е страна и изискват обединените старания на всички наранени страни “, акцентира Румен Радев. Абдел Фатах ас-Сиси съобщи, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци дейно са били пресечени всички незаконни миграционни потоци към Европа от територията на страната.
9
На срещата беше изразен съвместен интерес към задълбочаване на двустранното съдействието в защитата, сигурността и в региона на военното образование. Отбелязано беше обичайно положителното партньорство на предприятията със профилирана продукция.

Двустранният стокооборот сред България и Египет, който доближава 1 милиарда щатски $ годишно, е отлична основа за прекосяване към нов стадий в връзките сред двете страни – освен търговски продан, а и засилено капиталово съдействие сред бизнеса, основаването на смесени предприятия и взаимен експорт на трети пазари. Като изключително перспективни сфери бяха избрани осведомителните технологии, производството на автомобилни елементи и съставни елементи, на домашен уреди и на мебели.

На срещата беше разисквано по-активното взаимоотношение в границите на смесената комисия за съдействие, както и основаването на Българо-египетски бизнес съвет, който да поддържа деловите среди за реализацията на планове от общ интерес. Румен Радев открои провеждащия се през днешния ден в Кайро Египетско-български бизнес конгрес с присъединяване на над 30 български компании от отбранителната промишленост, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в областта на туризма с представители на доста техни сътрудници от Египет, като действителна стъпка в развиването на двустранните връзки.

По-активното партньорство в региона на въздушния и на морския превоз също е инвестиция в разширението на връзките сред бизнеса и за насърчаването на културния продан и туризма, уточни още българският президент. „ Специално в областта на туризма и България, и Египет има доста какво да предложат, само че и доста какво да научат един от различен “, съобщи Румен Радев и предложения Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни за подписването на двустранните документи, с които се основават нови благоприятни условия за съдействието сред България и Египет.

Стратегическото разположение на България и стремежът на страната ни да диверсифицира маршрутите за доставка на енергийни запаси и за транспорт на природен газ към Балканите и Европа, също беше измежду акцентите на диалозите. Румен Радев означи интереса на България към този развой да бъдат приобщени и евентуалните сътрудници от Средиземно море, в това число Египет.

В президентския замък „ Иттихадия “ в Кайро българският държавен глава и брачната половинка му Десислава Радева бяха посрещнати с публична гала от египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и брачната половинка му Интисар ас Сиси.

В Кайро президентът Румен Радев организира срещи и с министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбули и с ръководителя на Народното събрание доктор Али Абдел Аал-Сайед Ахмед.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР