България е страната с най-голям спад на изпращаните от емигранти

...
България е страната с най-голям спад на изпращаните от емигранти
Коментари Харесай

Според данни на Световната банка: България е №1 по спад на емигрантските пари

България е страната с максимален спад на изпращаните от емигранти пари за интервала от април до декември 2020 година поради пандемията. Това демонстрират данни на Световната банка в разбор за 37 страни - всичките с ниски и междинни приходи на популацията.

Според данни на Българска народна банка изпращаните от емигрантите пари са намалели близо осем пъти. През първите два месеца на актуалната година българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия интервал на предходната година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, а на трето е Нигерия, демонстрират данните на Световната банка. Същевременно за същия интервал в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други има лек растеж на имигрантските преводи, макар пандемията и растежа на безработицата в международен мащаб, демонстрират още данните.

България е и измежду дестинациите с най-високи такси за парични преводи. Статистиката на Световната банка демонстрира, че преводите от Турция до България са най-скъпи и даже нарастват още повече през последното тримесечие на 2020 година Средната такса надвишава 12%.

Паричните преводи от Англия до България са на четвърто място по най-висока такса, само че поевтиняват през последните три месеца на предходната година от приблизително към 10% на 8%.

На второ място по най-скъпи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето - от Англия до Албания, и на пето - от Чехия за Унгария.

Същевременно най-евтини са паричните прехвърляния от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Като цяло упованията за огромен спад на емигрантските преводи поради рецесията не се оправдават. Официално записаните парични преводи от емигранти към страни с ниски и междинни приходи доближават 540 милиарда $ през 2020 година, което е единствено с 1,6% под общата сума за 2019 година (548 милиарда долара), показват от Световната банка. Понижението е по-малко и в съпоставяне със спада на директните непознати вложения към страните с ниски и междинни приходи, които се свиват с над 30 на 100 през предходната година.

Основната причина за опазване на стабилността на парите от емигранти са фискалните тласъци в страните, в които те са емигрирали. Това води до по-добри от предстоящото стопански условия в тези страни, което пък разрешава на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР