Назначеният от президента Румен Радев служебен заместник-министър на транспорта Красимир

...
Назначеният от президента Румен Радев служебен заместник-министър на транспорта Красимир
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО! Зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски лъсна в афера за 300 млн. с жп линията Перник-Радомир

Назначеният от президента Румен Радев длъжностен заместник-министър на превоза Красимир Папукчийски крие грозни скелети в дрешника си, свързани с корупционен проект за асимилиране на колосалните близо 300 млн. лева, които Европа отпуска за реорганизация и рационализация на железопътната линия София-Перник-Радомир, и по-специално на сектора Перник-Радомир.

Сайтът Alarma.bg заяви, че в редакцията са получили повече от смущаващи сигнали за битността на Папукчийски в качеството му на досегашен шеф на Национална компания “Железопътна инфраструктура ”.

Докато екипът обработва и търси удостоверение за достоверността на предоставената ни информация, ще ви срещнем с една настойчиво премълчавана загадка както от някогашните ръководещи „ Продължаваме промяната ”, по този начин и от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Подозрително е мълчанието и на главния им политически конкурент ГЕРБ, което поражда подозрения за трайни и тежки обвързаности в системата на жп-транспорта у нас.

На 16 януари 2022 година, от ведомството на тогавашния министър на превоза Николай Събев някак апропо афишират рокада на върха на НКЖИ. Доскорошният принципал Красимир Папукчийски е заменен със Златин Крумов, дълготраен кадър от системата на железопътните транспорти.

Още по-мъгляво от министерството загатват, че първият управнически акт на новия шеф е стопирането на основен за релсовата инфраструктура план на стойност 300 млн. лева Формалното пояснение за какво подчинените на ексминистър Събев анулират процедурата са “поради открити нарушавания при нейното разкриване ”.

Източници на в. “Капитал ” тогава хвърлят светлина, че зад видимо административната рокада се крият тежки подозрения към Папукчийски за опорочени процедури към търга и допустимо приспособяване на крайния победител.

Според данните, с които редакцията ни разполага, по това време в ДАНС постъпила информация, че посредством посредничеството на авторитетна адвокатска адвокатска фирма, някогашният началник на НКЖИ е водел „ доверителни ” диалози с представители на 3 компании, присъстващи в разнообразни консорциуми, които към този момент изпълнявали поръчки за рационализация на други железопътни прави.

В най-напреднала фаза била сделка “под масата ” с юридически индивид, който към този момент бил определен да изготви Подробен устройствен план и Технически план на същия сектор. Целта била въпросните компании да затворят цикъла, въпреки и през видимо не свързани с тях строителни компании.

Агентите на родното ФБР анализирали въпросните “технически неточности ”, направени от подчинените на Папукчийски от НКЖИ в тръжната документи и стигнали до обосновано съмнение, че въпросните “пропуски и неясноти ”, както повърхностно ги назовава министерството, били позволени за да паснат на техническите параметри за “суровини, елементи и други материали ”, с които компанията, желаеща да завоюва процедурата, работела.

Нещо повече – сякаш сбърканите условия лепвали като ръкавица на параметрите, с които хипотетичният предстоящ реализатор оперирал на други обекти.

Засечени били и суми в изключително огромни по смисъла на закона размери, постъпили по сметката на въпросното адвокатско сдружение. Ако имаме вяра на източниците си, става въпрос за няколко транша на обща стойност 300 хиляди лева под формата на юридически и консултантски услуги, преведени към 4 адвокатски адвокатски фирми, свързани между тях.

Служители на въпросните адвокатски сдружения пък били засечени да обядват в центъра на София с лице, което било обвързано служебно и тясно с Красимир Папукчийски.

Реклама

Докъде е стигнало следствието и дали в миналото данните, събрани в ДАНС ще видят бял свят, информация няма. Не е ясно дали проверяващите са свели данните до знанието на транспортния министър, който побърза да смени шефа на НКЖИ без съответни претекстове.

Дали парите, постъпили в доверителните адвокатски сметки, са били предопределени за “авансов хонорар ” на Папукчийски, от чийто автограф е зависел спечелилият, е въпрос, чийто отговор би трябвало да се дава в съда и пред ОЛАФ.

Спряната процедура за рационализация на жп сектора Перник – Радомир е разграничена на два лота: рационализация на стоманен път и контактна мрежа с планирана стойност 242.5 млн. лева без Данък добавена стойност и вторият – „ Проектиране, строителство и авторски контрол на системи за сигнализация и телекомуникации “ с планирана цена 32.1 млн. лева без Данък добавена стойност.

Процедурата е прекъсната заради открити нарушавания при нейното разкриване, изясняват от министерството, като те са свързани с неточности, позволени от НКЖИ при правене на техническата спецификация, които водят до несъгласие в текстовете, формулиращи обсега на активност, които следва да бъдат изпълнени в границите на контрактувания период.

Статусът на публичната поръчка все още на преустановяване е бил подготовка на предложения, като настояванията за уточнения по нея от евентуални участници били доста, прецизират от транспортното министерство.

Отсечката също е част от кулоар Ориент/Източно-Средиземноморски и препоръчаният план ще способства за унищожаване на тесните места и за възстановяване на качеството на железопътната инфраструктура.

Проектът включва дейностите по модернизацията на сектора от гара Перник-Разделителна до гара Радомир с линейна дължина 17 км.

Проектът планува отчуждителни процедури, техническо планиране за обхода на Батановци, работни чертежи за обхода на Батановци и за сектор Перник – Радомир; земно платно, според техническите изисквания; укрепени и предпазени откоси на ровове и насипи; работи по стоманен път и контактна мрежа по сектора Перник-Радомир; нови уреди (отводнителни; жп уреди, включително тунели и мостове; подлези и надлези; контактна мрежа и електрозахранване; осигурителна техника и телекомуникации; шумозащитни съоръжения); рационализация и създаване на гарови съоръжения; реконструирани пресичания с техническа инфраструктура.

За капиталовото предложение е извършена процедура по обмисляне на нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, съвместена с процедурата по Оценка за съвместимост, завършила с Решение № 3-ПР/2016 година на министъра на околната среда и водите, с темперамент „ да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда “.

Година по-късно сваленият през лятото на 2022 година кабинет “Петков ” не обелва дума какви са били тези съмнения и кои компании са се готвили да прилапат пая от 300 милиона.

Амнезия е налегнала и към този момент някогашният министър Николай Събев, който другояче беше от най-словоохотливите представители на държавното управление. Дори явните следващи офанзиви на Папукчийски против него не бяха в положение да отворят устата му за жп-гешефта.

Радиомълчание резервират и от служебното държавно управление, където Папукчийски е възприеман като един от най-влиятелните, въпреки и обгърнати в тайнственост фигури.

За да хвърлим повече светлина кой и за какво би имал интерес да се облажи с тлъстите 300 млн. лева, 85% от които излизат от джоба на европейските данъкоплатци, редакцията ни приготвя въпроси към някогашния транспортен министър Николай Събев, както и към наследника му от служебния кабинет, назначен от ген. Румен Радев.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР