Назначаването на Стамен Белчев за наставник на ЦСКА-София се превърна

...
Назначаването на Стамен Белчев за наставник на ЦСКА-София се превърна
Коментари Харесай

"ЦСКА-София" смени 10 треньори за по-малко от 4 г.

Назначаването на Стамен Белчев за ментор на " ЦСКА-София " се трансформира в юбилейната 10-а треньорска промяна, откогато през 2016 година клубът беше трансформиран от " Литекс " и изместен от Ловеч в столицата. По това време отпред на ЦСКА беше Христо Янев, който таман беше извел " армейците " до безапелационно първо място във В група и до невиждан за тим от трета дивизия успех в шампионата за Купата на България.

Първоначално Янев резервира поста си и в новия план на Гриша Ганчев за възобновление на славните времена на ст. " Българска войска ". Но доста скоро младият експерт загуби доверието на управление и почитатели и след серия неубедителни резултати беше заставен да подаде оставка още след IV кръг на сезон 2016/2017 в новосформираната Първа професионална лига.

Това като че ли провокира резултата на доминото и през идващите по-малко от четири години на треньорската пейка в Борисовата градина се изредиха към този момент тъкмо 10 наставници. Някои от имената минаха през поста по два пъти, само че парадоксалното е, че

 

нито един треньор не изкара сезон от край до край.

 

Първи щафетата пое румънецът Едуард Йорданеску, който обаче се задържа единствено три месеца на работа - от края на август до края на ноември 2016 година Тогава менажирането на " ЦСКА-София " беше поверено за първи път на Стамен Белчев, който е и наставникът с най-дълъг стаж на " Армията " в епохата " Ганчев ".

Бившият треньор на " Литекс II " и след това на " ЦСКА-София II " пое първия тим на 28 ноември 2016 година и оцеля на поста чак до 1 май 2018 година Белчев довърши сезон 2016/2017 и стартира сезон 2017/2018, само че по този начин и не остана до края му, уволнен поради следващия неуспех в борбата за купата с " Лудогорец ". Временно на горещия стол още веднъж седна Христо Янев единствено с цел да води отбора до края на шампионата.

През лятото на 2018 година на сцената се появи екстравагантният Нестор Ел Маестро, на който се разпореждаха огромни очаквания, само че и неговият мандат се оказа незавършен. Роденият в Югославия сърбин с английски паспорт беше отпред на " алените " тъкмо осем месеца, а след разлъка " по взаимно единодушие " при започване на февруари 2019 година беше заменен от Любослав Пенев.

Легендата на ЦСКА обаче остана напълно малко на кормилото на " ЦСКА-София ", преди на 3 май ненадейно да подаде оставка - в непонятен миг и със смущаващия мотив, че не е получил поддръжка от управлението. Ден по-късно " алените " победиха " Черно море " с 3:1 като посетители във Варна в мача, поради който шестима играчи на " моряците " бяха подложени на детектор на лъжата и освободени от клуба по съмнения за съучастничество в черно тото. Но това е друга тематика...

На въпросния 3 май 2019-а за треньор беше разгласен тогавашният помощник Добромир Митов и по този начин столичани за първи път завъртяха трима наставници в границите на един шампионат. Своеобразният връх обаче беше усъвършенстван незабавно и

 

през сегашния сезон на поста се изредиха цели петима треньори!

 

Първенството за " ЦСКА-София " в прекръстената Ефбет лига стартира с Митов отпред. Само че още след II кръг неопитният експерт беше сменен от легендата на " Цървена звезда " и " Левски " Люпко Петрович (72 г.), който до тогава се водеше съветник на младия ментор, дружно с треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев (73 г.).

Самият Петрович не устоя дълго и подаде оставка след XI кръг, с цел да отстъпи позицията още веднъж на Митов като краткотрайно решение. По-малко от седмица по-късно тогавашният защитник на ЦСКА отново беше заменен, този път от различен човек от треньорския екип - наетия автентично като анализатор Милош Крушчич. Сърбинът пое отбора преди XIII кръг и беше освободен след XXVIII кръг, с цел да съобщи щафетата за втория мандат на Стамен Белчев.

Почти седмица след назначението на десетия треньор през последните 4 години от " ЦСКА-София " към момента не са оповестили периода на неговия контракт. Самият ментор отговори йезуитски на заложения му въпрос: " Личните условия бяха последното, за което преговаряхме. Само резултатите могат да държат един треньор на поста, не договорът. "

Очевидно единственият резултат, който може да удовлетвори шефовете и най-много публиката на " Армията ", е шампионската купа на България, която през последните девет години непроменяемо е владеене на " Лудогорец ". Разградчани към този момент изравниха считаното до неотдавна за недостижимо достижение на ЦСКА от интервала 1954-1962 година и при възможен нов успех следващата година ще слагат собствен личен връх от 10 следващи трофея.

Ако успее да предотврати това, Стамен Белчев сигурно ще стане първият треньор с цялостен сезон отпред на " ЦСКА-София ".

 

ВСИЧКИ ТРЕНЬОРИ НА " ЦСКА-СОФИЯ " (2016-2020)
Христо Янев    26.VI.2015       21.VIII.2016    Едуард Йорданеску    24.VIII.2016      27.XI.2016Стамен Белчев    28.XI.2016     1.V.2018Христо Янев (вр.)    1.V.2018    20.V.2018Нестор Ел Маестро    6.VI.2018     7.II.2019Любослав Пенев    8.II.2019     3.V.2019Добромир Митов    3.V.2019   21.VII.2019Люпко Петрович   21.VII.2019    2.X.2019Добромир Митов (вр.)     2.X.2019    7.X.2019Милош Крушчич    7.X.2019    2.VII.2020Стамен Белчев    2.VII.2020          ?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР