Наземен телескоп за пръв път засне свръхточни снимки на НептунОбсерваторията

...
Наземен телескоп за пръв път засне свръхточни снимки на НептунОбсерваторията
Коментари Харесай

Наземен телескоп за пръв път засне свръхточни снимки на Нептун
Наземен телескоп за пръв път снима свръхточни фотоси на Нептун
Обсерваторията на VLT получи свръхточни фотоси на Нептун, неотстъпващи по качеството на изображенията с "Хъбъл", употребявайки изкуствени "лазерни" звезди. Тези изображения и научни данни бяха оповестени на уеб страницата на Европейската южна обсерватория.

"Хъбъл" и доста други орбитални телескопи имат много скромни размери по стандартите на наземните обсерватории и не всеки път могат да създадат ясни изображения на далечни планети, галактики и звезди.

Причината за това е доста елементарна - даже и най-чистия и разводнен въздух на планините, където са издигнати най-големите оптични телескопи на света, съдържа доста прахуляк, микроби и други частици, разсейващи светлината.

Дълго време учените смятаха, че тези прашинки не могат да бъдат отстранени, заради което построяването на огромни телескопи с огледала, чийто диаметър е няколко десетки метра, се считаше за безспорна загуба на пари.
 Разликата в изображенията преди и в този момент - с новото оръжие от "лазерни звезди" Разликата в изображенията преди и в този момент - с новото оръжие от "лазерни звезди" / БГНЕС
Сега физици откриха, че този проблем може да бъде решен, като се следят не действителни, а фиктивни звезди в нощното небе, които се "изобразяват" върху него благодарение на лазерни лъчи с добре дефинирана дължина на вълната и други свойства. Такива лазери, както изяснява научният екип на VLT телескопа, взаимодействат с избрани атоми в горните пластове на атмосферата на Земята и ги карат да блестят по този начин, че да наподобяват като звезди. Наблюдавайки ги благодарение на същите телескопи, можем да запишем "чистия шум", генериран в атмосферата и да го премахнем от данните на действителните наблюдения.

Само преди две години VLT получи сходно лазерно "оръжие" и в този момент учените направиха цялостната промяна на последния от четирите модула на телескопа. След инспекция на неговата работа, те получиха първите свръхточни фотографии.

Нептун - планетата, отдалечена от нас 4,3 милиарда километра. Нейният образ оставаше мистерия, преди да се приближи сондата "Вояджър 2" през 1989 година и преди старта на "Хъбъл" през 1992 година, който откри съвсем незабележим пръстен на Нептун.

Тези фотографии надали ще разкрият нови секрети на осмата планетата в Слънчевата система. От друга страна, лазерните "звезди" се оправят ослепително с предоставените им задания, тъй че в този момент VLT може да се употребява за детайлни наблюдения на химичния състав и други свойства на околните до нас екзопланети. /РИА-Новости

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР