Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит

...
Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит
Коментари Харесай

Моретата на Азия - бунище за пластмасовите отпадъци на планетата

Найлонови торбички покриват мангровите гори във Виетнам, в Тайланд кит умря, погълнал 80 торбички, а на райските индонезийските острови в някои случаи към този момент няма нищо райско: последствията от замърсяването с пластмасови произведения в Азия са фрапантни, написа Джени Вон от Франс прес.

Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам: единствено тези пет азиатски страни изхвърлят годишно над четири милиона тона пластмасови боклуци в международните морета - половината от целия подобен отпадък, сочат данните на уважаваната неправителствена организация " Оушън кънсърванси " ( " Служба за запазване на океаните " ), предава Българска телеграфна агенция.

Ако не се предприеме нещо, до 2025 година във водните басейни по света ще се натрупат 250 милиона тона пластмасови боклуци, предизвестяват учените.

" Намираме се в разгара на рецесия със замърсяването с пластмаси, те са на всички места, в реките, в океаните ни, на всички места ", отбелязва с паника Ахмад Ашов Бири от " Грийнпийс " - Индонезия в деня, разгласен за Световен ден за запазване на околната среда - 5 юни.

Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам са и измежду страните с максимален напредък в Азия и стопанска система, основана значително на производството на пластмаси, а разследване от това е изхвърлянето им в природата заради липса на ефикасна система за събирането и преработването им.

Последици за риболова

Цената на това заплащат хората, изключително тези, които живеят от риболова. Във Виетнам с течение на годините Нгуен Ти Фуонг станала очевидец по какъв начин регионът, в който лови риба, се трансформира в сметище под намерено небе.

" Толкова е мръсно, нездравословно е за децата ", споделя тя на връщане от утринния лов на риба, седнала в лодката с двете си дечица под оловното слънце, измежду миризмата на отпадък и риба.

" Трудно ни е да ловим скариди и риба ", изяснява различен риболовец, Ву Куок Виет, заставен да чисти мрежите си от уловените пластмасови боклуци.

В близката мангрова гора - типична за тропическите региони нежна екосистема по морските крайбрежия - други дами, които се прехранват с лов на риба, ровят в тинята, търсейки ракообразни, без към този момент да обръщат внимание на морето от отпадък и пластмасови торбички, трансформирал се в тяхна работна среда.

Огласен неотдавна отчет на интернационалната организация за запазване на животните " Уърлд анимал протекшън " (World Animal Protection) акцентира какъв брой рискови са изоставените в морето риболовен мрежи, които са част от замърсяването с пластмаси.

След като при започване на юни в Тайланд един кит умря, ветеринарите откриха в стомаха му над 80 найлонови торбички - следващо удостоверение за драматичността на замърсяването с пластмасови боклуци, а това е " единствено върха на айсберга ", акцентира Джон Танзър от Световния фонд за дивата природа (WWF).

" Замърсяването на океаните ни е толкоз огромно, че към този момент визира всички нива на екосистемата, от най-малките създания до китовете ", отбелязва със страдание той.

От това замърсяване страдат и сладководните басейни - микрочастиците от тези пластмаси, разграждащи се с годините, попадат във водата, която пият ежедневно милиони азиатци.

Неправителствената организация Международен съюз за запазване на природата (International Union for Conservation of Nature) реализира международно проучване за последствията от тези частици с към момента неизучен резултат.

Частично събиране

Независимо дали става въпрос за Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд или Виетнам, събирането на отпадъците е отчасти: по-малко от половината от тях се събират вярно.

Ключовата смяна, която би трябвало да се извърши наред с възстановяване на събирането в това консуматорско общество, потребяващо " всичко пластмасово ", е образоването на азиатските жители, които още не са стигнали до стадия с торбите за покупки за многократна приложимост в супермаркетите, считат експертите.

Китай - втората по величина стопанска система в света - предходната година забрани вноса на пластмасови боклуци, отказвайки да бъде бунището на света. Огромната част от отпадъците в Китай обаче са артикул на личното му население.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР