Най-значителни са разходите за компенсации за електричество, пенсии и плащанията

...
Най-значителни са разходите за компенсации за електричество, пенсии и плащанията
Коментари Харесай

КФП на дефицит от 610 млн. лева за ноември

Най-значителни са разноските за обезщетения за електричество, пенсии и заплащанията на пътните компании
Финансовото министерство чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) на месечна база за ноември да бъде недостиг в размер на 610 млн. С струпване за миналите единадесет месеца на годината дефицитът по КФП се чака да бъде в размер на към 605 млн. лева (0,4 % от прогнозния БВП). 

От ведомството показват, че през ноември по-голяма част от постъпленията идват от доходи от корпоративен налог, свързани с крайния период за внасяне на предплатените вноски на данъка през 2022 година. Сумата по това направление е 1,3 милиарда лева, което надлежно се отразява позитивно на приходите по бюджета за месеца.

„ Добрите резултати при постъпленията от корпоративни налози посочват и за допустимо свръх компенсиране на избрани браншове от бизнеса, дължащо се на първо място на необятния обсег на ограниченията за потребителите на електрическа сила отвън контролирания пазар. Много от предприятията към този момент трансферираха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и семействата и неналичието на фокус на ограниченията за погашение на обезщетения докара до деформиране на финансовите им резултати и образуване на обилни облаги. В резултат на въведените данъчни ограничения за използване на понижена и нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките на избрани артикули и услуги, както и на изпреварващия растеж на Данък добавена стойност за възобновяване, се чака несъблюдение на плануваните доходи от Данък добавена стойност за 2022 година От друга страна, растежът на разноските изпреварва растежа на приходите, главно заради по-високи разноски за дотации, обществени заплащания, финансови разноски и други. Поради тази причина за ноември се чака превишение на разноските над приходите и недостиг по КФП на месечна база “, показват от финансовото министерство.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2022 година се чака да бъдат в размер на 56 352 млн. лева и нарастват с 8 573  млн. лв. (17,9 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2021 година. Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на ноември 2021 година с 5 430 млн. лева, неданъчните - с 3 668  млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-малко с 525 млн. лв..

Следва да се означи, че от месец юли по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ постъпват вноски от обществените предприятия от бранш „ Енергетика “ в осъществяване на параграф 24 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Поради тази причина в частта на неданъчните доходи се регистрира растеж, защото такива вноски не са постъпвали през 2021 година. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ се прави погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар по параграф 23 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, което също следва да се има поради при съпоставката на разноските със същия интервал на миналата година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2022 г. са в размер на 56 957 млн. лв. (86,4 % от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП към ноември 2021 година бяха в размер на 47 141 млн. лв..

Основен принос за повишаването на разноските имат стратегиите за погашение на обезщетения на небитовите консуматори на електрическа сила заради високите цени на електричеството. Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при разноските за дотации, където с изключение на обичайните разноски за дотации за нефинансови предприятия през 2022 година се регистрират и разноските по стратегиите по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

При обществените и здравноосигурителните разноски също се регистрира забележителен растеж, основно в частта на разноските за пенсии. Друг детайл на разноските, при който се регистрира значително повишаване по отношение на същия интервал на миналата година са разноските за прехрана, където главен принос имат разплатените отговорности от предишни години към пътно-строителните и поддържащите компании по контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Капиталовите разноски, разноските за личен състав и разноските за лихви също регистрират номинален растеж по отношение на тези към ноември 2021 година

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.11.2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 678 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР