Най-значимaта сделка от последната вълна от сливания в минната индустрия

...
Най-значимaта сделка от последната вълна от сливания в минната индустрия
Коментари Харесай

Очертава ли се нова вълна от мегасливания в минния сектор

Най-значимaта договорка от последната вълна от сливания в минната промишленост по този начин и не се реализира. Дръзката оферта на BHP Billiton за 150 милиарда $ през 2008 година за съперника Rio Tinto, която щеше да сътвори суровинна супергрупа, улови зареждания с задължения дух на " суперцикъла " при суровините от началото на века. Със забавянето на растежа на Китай и с достигането на връх на финансовите разноски на минните компании нещата се възстановиха. Индустрията изкупи греховете си, изчиствайки балансите си и връщайки рекордни суми на акционерите.

Най-значимaта договорка от последната вълна от сливания в минната промишленост по този начин и не се реализира. Дръзката оферта на BHP Billiton за 150 милиарда $ през 2008 година за съперника Rio Tinto, която щеше да сътвори суровинна супергрупа, улови зареждания с задължения дух на " суперцикъла " при суровините от началото на века. Със забавянето на растежа на Китай и с достигането на връх на финансовите разноски на минните компании нещата се възстановиха. Индустрията изкупи греховете си, изчиствайки балансите си и връщайки рекордни суми на акционерите.

Годините на дисциплинираност, скокът на цените на суровините и вероятността за внезапно повишаване на търсенето на " зелените " метали накараха минните шефове още веднъж да замечтаят за фантастични покупко-продажби. За гладните за напредък компании високите разноски и опасности при създаването на нови планове и относително ниските оценки на фирмите в бранша значат, че придобиването наподобява по-привлекателно от копаенето. Миналата година, до момента в който сключването на покупко-продажби в други браншове спадна, шефовете на минните компании си стискаха ръцете с невиждана от десетилетие скорост.
Треска за злато
Сега обстановката е достигнала трескава фаза. На 26 април Teck Resources разгласи, че ще се откаже да гласоподава преструктурирането си на общото заседание, и то часове преди плануваното заседание на акционерите. Предложението, което беше оповестено през февруари, щеше да раздели канадската минна компания на две, отделяйки дейностите на компанията по произвеждане на стомана и въглища от този за мед и цинк. Швейцарският суровинен колос Glencore осуети вижданията на Teck с непоискано предложение за обединение на компаниите и обособяване на техния единен бизнес за рандеман на въглища. След като седмици наред и двете компании ухажваха акционерите на канадската компания, Teck отстъпи, евентуално тъй като задоволително от тях към този момент са уверени, че продажбата на компанията е в техен интерес. Teck декларира, че се връща към " чертожната маса ", с цел да сътвори " по-просто и по-директно делене ". Това може да не е задоволително. Окуражената Glencore може да усъвършенства офертата си през идващите дни, с цел да улови недоволството на акционерите от стратегическия неуспех на управлението на Teck. Ако не го направи, не липсват евентуални купувачи, които чакат в профил.
Реклама
И въпреки всичко всяка договорка ще бъде доста по-малка от най-големите, подписани през предходния цикъл. Спомените за минали покупко-продажби към момента могат да подтиснат желанието на днешните шефове, които последния път са били мениджъри от горния и междинния ешелон, да се разделят с паричните си запаси в по-големи обединявания. Оценяването на минните компании е също толкоз мъчно, колкото и прогнозирането на бъдещата цена на суровините, които създават, а надценяването може да докара до злополука. През 2013 година отписвания на стойност от рода на над 14 милиарда $ костваха работата на Том Албанезе, началник на Rio Tinto, откакто компанията закупи в несъответствуващ миг Alcan, канадски производител на алуминий, за 38 милиарда $ през 2007 година и след провалена договорка за въглищни мини в Мозамбик.

Миналият суперцикъл може да е цялостен с предизвестия, само че това, с което се сблъскват шефовете през днешния ден, е друго. Докато тогава Китай поглъщаше купища въглища и желязна руда, този път централно място ще заемат медта и други цветни метали. Биковете настояват, че незадоволителният рандеман значи, че с повторното отваряне на китайската стопанската система и запазването на устойчивостта на американската скоро ще има дефицит на аления метал. Ако погледнем по-далеч, някои са още по-оптимистично настроени. Според анализатори на банката Goldman Sachs апетитът на " зелените " промишлености за мед - да вземем за пример от възходящите продажби на електрически автомобили - ще даде близо половината от спомагателното търсене през това десетилетие. Нищо чудно, че минните компании не могат да спрат да купуват. През декември Rio Tinto закупи половината от Turquoise Hill, която към момента не притежаваше, за 3.1 милиарда $, което ѝ дава мажоритарен дял в Oyu Tolgoi, огромна медна мина в Монголия. През април акционерите на австралийската Oz Minerals утвърдиха придобиване на стойност 6.4 милиарда $ от BHP. Предложеното придобиване на Newcrest от Newmont за съвсем 20 милиарда $ ще усили добива на мед за най-големия производител на злато в света.

Понякога казусът е да накараме акционерите да виждат мините, които компанията към този момент има. Фирма, позиционирала се като " pure play " при зелените метали, което е корпоративен израз за фокусиране върху едно нещо, е все по-привлекателна за вложителите. Това е значима аргументация за проекта на Glencore да сътвори GlenTeck от бизнеса с метали на двете компании. Бразилският минен колос Vale, който изкарва по-голямата част от парите си от желязна руда, също обмисля обособяване на бизнеса си с неблагородни метали. Освобождаването от най-мръсните активи, като да вземем за пример термични въглища, става все по-привлекателно, защото институционалните вложители претеглят въздействието върху околната среда на портфолиата си. Anglo American се отхвърли от южноафриканския си бизнес за термични въглища през 2021 г.; акциите на Thungela, новата компания, са се повишили повече от четири пъти след листването ѝ в Йоханесбург.
От черното към зеленото
Минните шефове са привикнали да се пазарят с държавните управления по отношение на приходите от мините си, само че би трябвало да чакат, че възходящият протекционизъм ще се сблъска с упоритостите им за подписване на покупко-продажби. Геополитическият напън върху най-големите минни придобивания не е нещо ново. През 2008 година Chinalco, китайска държавна минна компания, провокира неочаквана инспекция от регулатора по конкуренцията на Rio Tinto в опит да провали евентуалното ѝ обединяване с BHP (сделката щеше да сътвори неловко мощен снабдител на желязна руда за страната). През 2010 година канадските управляващи демонстрираха силата си, употребявайки Investmen Canada Act, с цел да блокират офертата на BHP за 39 милиарда $ за придобиване на Potash, производител на едноименния минерал за торене. Противопоставянето на фракции както в регистъра на акционерите на Teck, по този начин и отвън него, които желаят да запазят компанията в канадски ръце, ще бъде предизвикателство за всяко придобиване.
Реклама
Тъй като границата сред икономическите ползи и националната сигурност от ден на ден се размива, страните ускоряват механизмите за инспекция на вложенията, като все по-голямо внимание се отделя на сериозните за енергийния преход минерали. Свързаните с това старания за преструктуриране на веригите за доставки посредством големи начинания в индустриалната политика като американския Закон за понижаване на инфлацията също основават търсене на първични материали и ще провокират лични покупко-продажби. Един от методите да се огледа на идния взрив на минните сливания е като първата вълна от зеления преход. Друг е да се види промишленост, пристрастена към покупко-продажбите, освободена от десетилетие на безучастие. И в двата случая началният изстрел е даден.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Германия още веднъж отваря мини в опит да усили добива на потребни изкопаеми 10 май 2023, 10:17 Световната стопанска система към този момент се нуждае по-малко от Русия 21 април 2023, 06:19 Европа най-сетне погледна към личните си първични материали. България може да помогне 27 март 2023, 10:15 Ще се трансфорат ли металите в дефицитна стока 24 март 2023, 06:54 Америка възнамерява да изтръгне африканските първични материали от хватката на Китай 8 март 2023, 10:55
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР