Най-засегнати тази година са наборите между ’79 и ’98Няколко пъти

...
Най-засегнати тази година са наборите между ’79 и ’98Няколко пъти
Коментари Харесай

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас

Най-засегнати тази година са наборите сред ’79 и ’98


Няколко пъти повече мъже спрямо дамите страдат от ХИВ/СПИН зараза в България. Новорегистрираните в страната представители на мощния пол от началото на годината до в този момент са 139. За съпоставяне измежду нежния пол случаите са 22, а съотношението мъже – дами е надлежно 6:1, по последни данни на Министерството на здравеопазването. През 2018 година най-засегната от ХИВ е възрастовата група 30-39 – 44% от всички, следвана от групата сред 20 и 29 година – 25%. По метод на предаване 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път. В тази група 51% са се заразили при хомо/бисексуален контакт, 38% при хетеросексуален контакт. Други 9% са се разболели след инжекционна приложимост на опиати и 2% по различен път.

Към 31 юли 2018 година в центровете за лекуване на ХИВ/СПИН се наблюдават 1430 лица, от които 1334 са на модерна антиретровирусна терапия или 93% от всички регистрирани. За пациентите с ХИВ в страната действат пет бранша към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

 02-1-%d0%b4%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%be По мотив годишната лятна акция против СПИН, която стартира на 15 август и продължава до 15 септември в това число, всички 28 Регионални здравни инспекции в страната са възнамерявали действия. Списък с местата и часовете по градове и села е качен на уеб страницата на здравното ведомство.

„ У нас има проблем с финансирането на предварителната защита и лекуването на ХИВ. Средствата за това трагично понижиха от 2017 година след отдръпването на Глобалния фонд, който обезпечава пари и построява структури, с цел да се сътвори база за лекуване и предварителна защита в избрани страни, и след това насочва ресурсите си към други “. Това разяснява пред „ Труд “ доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация “.

По думите му страната ни към момента не е постигнала една от главните цели, които си е сложила: 90% от инфектираните с ХИВ да знаят, че са негови носители и да са минали към терапия. Друг проблем е, че у нас към момента страната не финансира лечението PrEP и за нея малко се приказва и знае. Става въпрос за медикамент, утвърден от Европейската организация по медикаментите, който работи като предварителна защита и при банкет защищава организма от заразяване с ХИВ. Той е изключително подобаващ за приложение измежду рискови и евентуално уязвими групи.

Редица страни по света към този момент от 5 години го оферират гратис, с цел да понижат разпространяването на СПИН. В Лондон да вземем за пример след първичното използване на PrEP здравните управляващи са отчели спад в броя на инфектираните с 50%.

Като плюс доктор Хасърджиев регистрира, че всички носители на ХИВ, които са регистрирани, получават модерна терапия, която се заплаща от страната. За страдание процентът на инфектираните евентуално е доста по-голям, защото част от носителите нямат визия, че имат вируса, добави той.

В България има общо 13 кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване на ХИВ. През тях от началото на годината до момента са минали над 162 хиляди души.

Диагностика


15% не подозират, че са заболели


Около 15% от хората по света, които са заболели или са единствено носители на болестта, даже не подозират за положението си.

Данните на здравните служби у нас и в останалите европейски страни сочат, че огромен % от диагностицираните със СПИН, са били инфектирани години преди този момент да се откри и през това време е евентуално вирусът да е бил предаден от тях на различен човек.

Проследявайки броя на така наречен CD4 имунни кафези, които ХИВ-вирусът убива, лекарите могат да открият по кое време пациентът им бил е инфектиран. Според статистиката от 2016 година новите случаи на СПИН по света се откриват приблизително на третата година след заразяването.

Счита се, че това е прогрес, защото статистиката от 2011 година сочи, че тогава диагнозата СПИН е била поставяна приблизително 4 години след заразяването на пациента. Имунолозите отдават това на напъните за предварителна защита и на осведомителните акции.

Терапия против вируса


Нови лекувания създават учени


На пазара се оферират новаторски лекарства

Нови, все по-успешни и безкомпромисни форми на терапия против ХИВ търсят учени по целия свят. Иновативно лекарство против СПИН, създадено в Китай, ще бъде пуснато на пазара до края на август като се чака то да помогне на десетки хиляди. Медикаментът с името Албувиртид (Albuvirtide) може да се инжектира един път седмично и е в положение да блокира сливането на вируса с мембраните на клетката гостоприемник, прекъсвайки виталния цикъл на ХИВ вируса в най-ранния му етап.

Вече е разполагаем и различен медикамент – препарата Трувада, откакто през юли тази година бяха показани резултатите от две нови изследвания на това комбинирано лекарство против СПИН. То работи като превантивно средство преди или след необезопасен секс. Изследването е направено под управлението на доктор Алисън Роджър от Лондонския университет и към този момент се ползва в страни като Франция и Съединени американски щати.

Показатели


Съвременна терапия има за 93% от болните


В България на 93% от всички лица, регистрирани с ХИВ, се ползва модерно антиретровирусно лекуване по данни на здравното ведомство. Терапия се предлага от Световната здравна организация при избран индикатор в проучванията, а точно когато броят на CD4+ кръвните кафези падне под 350 на милилитър кръв. Тези кафези имат основна роля в координирането на имунната отбрана и без тях тя рухва, а организмът става предразположен на опортюнистични инфекции и злокачествени новообразувания.

Ключовият миг в прекъсването на разпространяването на вируса е понижаването на вирусния товар – наличието на вирусни частици в кръвта, посредством антиретровирусна терапия.

Навременната диагностика и използването й при ХИВ положителни бременни дами прави допустимо раждането на здрав плод, необременен от вируса.

Сред децата


Смъртността доближава 80% без терапия


 02-10 Децата са най-уязвими към ХИВ зараза. Без лекуване смъртността при тях е 50% до 2-годишна възраст и 80% до 5-годишна, сочат данните на СЗО. По света от СПИН страдат 2,1 милиона деца, само че едвам 23% от тях получават актуалното антиретровирусно лекуване, от което се нуждаят. За съпоставяне измежду възрастните процентът на получаващите съответна терапия е двойно по-висок – 48.

Към края на 2010 година по света 34 милиона души живеят с ХИВ зараза. От тях 1,1 милиона имат дейна туберкулоза, като смъртността измежду тях е към 350 000 души на година. Превантивното приложение на препарата изониазид, съчетано с противовирусните медикаменти, понижава риска от поява на дейна туберкулоза с 97%.

Ранното диагностициране и своевременното лекуване са основните фактори, които вършат СПИН не толкоз подъл, колкото допреди години.

Финансиране


50 000 лв. дава Варна за предварителна защита против вируса


Предстои да се одобри новата стратегия за 2019 година

 Общината отделя запас за работа с хора проблематично държание, измежду които има и инжекционни наркомани. Общината отделя запас за работа с хора проблематично държание, измежду които има и инжекционни наркомани.
Единствената община в страната, в която има особено назначен човек – програмен управител в дирекция „Превенции“, особено по въпросите за ХИВ/СПИН, е Варна. Средногодишно общината дава сред 45 000 и 50 000 лв. за предварителна защита на ХИВ/СПИН и за работа във високорисковите юношески групи. Това сподели шефката на дирекция „Превенции“ Светлана Коева. Тези групи обгръщат младежи до 25 години без работа с проблематично държание, а до неотдавна измежду тях и инжекционни наркомани.

50 души се имунизират гратис против Хепатит Б, който като СПИН-а се предава при необезопасен полов контакт или приложимост на една и съща спринцовка за дрогиране. Местната власт обезпечава сериозна поддръжка на няколко неправителствени организации, които са дейни, с безплатно обезпечаване на база. До края на септември би трябвало да се одобри новата стратегия за 2019 година на консултативния съвет по ХИВ/СПИН и да се предложи тя на кмета на общината.
Проблем е неяснотата от това какво следва след отдръпването на Глобалния фонд, който до неотдавна осигуряваше финансиране на страната ни за предварителна защита против хепатити и ХИВ, уточни Коева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР