Най-засегнат от решението България да не бъде част от Шенген

...
Най-засегнат от решението България да не бъде част от Шенген
Коментари Харесай

100 млн. евро годишно губят превозвачите ни заради Шенген

Най-засегнат от решението България да не бъде част от Шенген у нас е транспортният бизнес, разгласи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той посочи, че от сектора са били умерени песимисти преди окончателното решение.

Направихме разбор какво би коствало това на българския транспортен бизнес. На граничния пункт Русе-Гюргево изчакването на 7 декември е 40 часа. На Видин-Калафат се чака сред 8 и 15 часа. Всеки един час престой на камион на граничен пункт коства на нашия транспортьор 10 евро.
-->
По думите му на ден 1200 и 1500 камиона излизат от тези граници, като загубите се пресмятат на над 100 млн. евро годишно.

Каза още, че нашите политици е извънредно време да преценяват кое е значимо за бизнеса.

Считаме, че Шенген и еврозоната са от основно значение за България и нашите политици, вместо да търсят 2-3% на идващите избори, да седнат и да се схванат.

За нас Шенген е дежа вю поради мобилния пакет. Случващото се в Брюксел почива на избрани тактики. Без лобизъм не става, сподели Арабаджиев.

Допълни, че би трябвало да се работи за националния интерес.

За решението на Нидерландия да наложи несъгласие на приемането на България в Шенген Арабаджиев счита, че основно е пристанището в Ротердам, най-голямото европейско пристанище и където минава половината от стокооборота на Нидерландия. Над 30 000 кораба, над 250 000 речни кораба по Рейн. Всичко, което влиза в Европа, минава оттова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР