Най-вероятно 120 хиляди пловдивчани от всички 306 238 с право

...
Най-вероятно 120 хиляди пловдивчани от всички 306 238 с право
Коментари Харесай

120 000 пловдивчани гласуват в неделя, 180 000 бойкотират во...

Най-вероятно 120 хиляди пловдивчани от всички 306 238 с право на глас ще отидат в неделя да избират новите депутати. Сметката е съгласно прогнозите на социолозите, които чакат 40% изборна интензивност, каквато беше и на предходния избор на 14 ноември. Битката е за 11 мандата в 16-и МИР, за които ще са нужни сред 7 и 9 хиляди гласа. На предишните парламентарни избори " Продължаваме промяната " победи в Пловдив и вкара четирима депутати с 38 647 гласа. На партията " Възраждане " ѝ стигнаха и 7479, с цел да прати един.  

На 2 октомври отново ще гласуваме с машини, само че много по-бързо, а на влизане в секциите няма да носим защитни маски. Обичайните коронавирус ограничения с носенето на маски и спазването на дистанция са анулирани в цялата страна поради невисок брой на болни, само че могат да се ползват по избор.

Този път няма така наречените ковидни секции, които в последните години обслужваха инфектираните и карантинираните.

„ Избирателите в карантина ще бъдат обслужвани у дома от трите преносими секции, образувани за хора с увреждания. Който желае да гласоподава, би трябвало да подаде поръчка в районното кметство до 17 часа в изборния ден. Желателно е това да стане авансово, с цел да има опция секционните комисии да се провеждат.
Карантинираните ще се обслужват в края на изборния ден,
откакто мобилната секция извърши всички поръчки на хора с тежки увреждания ”, изясни ръководителят на 16-а РИК-Пловдив Калоян Сухоруков. Както и по време на пандемията, членовете на секциите за ковидни и карантинирани ще си поставят защитни дрехи.

В изборния ден по традиция се не разрешава продажба и сервиране на алкохол в комерсиалната мрежа и заведенията. Изключения се вършат за групови тържества, към които се причисляват и сватби.

За Пловдив са основани 459 секции, 3 преносими за инвалиди и 11 в болнични заведения, ареста и пандиза. Местата за гласоподаване са същите, най-вече в образователните заведения, като се изключи ОУ „ Душо Хаджидеков ”, където няма секции поради ремонта след пожар. Избирателите, които до момента са пускали бюлетини в „ Душо Хаджидеков ”, са пренасочени на други места в същия регион.



Както и на предходните избори, съвсем целият Пловдив ще гласоподава на машинно, като се изключи три секции в „ Тракия ”, където броят на гласоподавателите е под 300 и по тази причина вотът там е с хартиена бюлетина. В събота, когато е ден на размисъл, в Пловдив ще бъдат конфигурирани 506 машини, като в някои секции с повече гласоподаватели ще се инсталират по две устройства, с цел да не се образуват опашки.

Още 448 машини ще бъдат разпределени в 17-и МИР за Пловдивска област, където има  289 517 гласоподаватели. Независимо от това, че упражняваме машинно гласоподаване към този момент на няколко избори,
всички секции ще бъдат заредени с хартиени бюлетини
при случай на повреда.

Контролно броене на 100 % бюлетини ще има във всички секции в Пловдив на 2 октомври, откакто завърши машинен избор. Решението на ЦИК е взето за да се разсеят подозрения за операции на вота.

Изборният ден ще стартира в 7 часа и ще завърши в 20 часа в неделя, само че в случай че има гласоподаватели пред секцията, вотът може да бъде продължен с още един час. Който не е сигурен дали ще се оправи с гласуването на машина, може през днешния ден и на следващия ден да пусне пробно бюлетина. Устройствата са инсталирани във всички районни кметства, а от през вчерашния ден - и на по-популярни места в града.

Машинното гласоподаване лишава две, най-много три минути

което е много по-бързо от предходния избор, когато избирахме по едно и също време депутати и президент.

Интегралната бюлетина, която се появява на екрана, съдържа номера и наименования на 29 партии и обединения. Всеки може да поправи неточност при гласуването, до момента в който е пред машината, само че няма право на втори пластик.

Информационни табла с копието на бюлетина ще бъдат изложени пред изборните секции - ако някой е не запомнил.  

„ Не чакам проблеми в изборния ден, в това число с машините. На последните избори в Пловдив аварираха единствено 4 машини от над 400, което е под един % от всички устройства. Избирателите също започнаха да привикват с машинния избор ”, разяснява Калоян Сухоруков.

Прогнозата му е, че в Пловдив отчитането на резултатите може да завърши в 2-3 часа през нощта. Близо 100 рейса са обезпечени от Общината, с цел да транспортират членовете на СИК дружно с изборните бумаги и флашки.

16-а РИК за Пловдив е настанена в 6-а палата на Панаира, 17-а за региона - в 3-та.  Ако някой има запитване или спънки, може да се обръща към членовете на двете комисии. Сигнали се одобряват по телефона и на имейлите на двете комисии, посочени в техните уеб сайтове.
Безплатно  возят хора с увреждания до секциите
Специализирани общински микробуси ще возят хора с увреждания до изборните секции и ще ги връщат назад у дома на 2 октомври. За да си обезпечат превоз, жителите би трябвало авансово да дадат поръчка. Това може да стане всеки ден от 8 до 17 часа, в това число и на 2 октомври, на телефони 032/962478 и 0887 484 884. Транспортът е безвъзмезден и се заплаща от бюджета на Общината.

С решение на 16-а РИК за инвалиди са избрани секции на първите етажи на много здания, в които те по-лесно могат да гласоподават. Но надалеч не във всички учебни заведения, където са ситуирани секциите, има рампи. 



И този път пловдивчани с тежки физически увреждания могат да гласоподават у дома. За тяхно облекчение в Пловдив са основани три мобилни секции. Подвижна изборна  комисия на регион „ Централен “ ще обслужва и гласоподавателите в „ Западен ”, комисията, основана в „ Северен “, ще носи урна и на искащите да гласоподават в „ Източен “, а комисията в „ Южен ” поема и гласоподавателите в  „ Тракия “.

В предходните години измежду хора с тежки увреждания имаше по-голяма интензивност, по тази причина се образуваха по четири-пет мобилни секции. Очевидно интензивността в този момент е по-ниска, по тази причина и секциите са по-малко. Членовете на секциите подсигуряват на гласоподаватели тайната на вота.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР