Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България

...
Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България
Коментари Харесай

От БАБХ посочиха как чумата по животните стигна до България и какво се случва в момента в заразените села

Най-вероятната причина за навлизане на чумата по животните в България и Европейски Съюз е незаконно превозване на инфектирано животно от Турция. Това сподели доктор Ивайла Давидова, шеф отдел „ Верификация на формалния надзор “ към БАБХ, по време на конференция по отношение на чумата и оправянето със заразните заболявания при животните, съобщи „ Фокус “. 

„ С сътрудниците от чисто здравна позиция можем да изкажем няколко догатки за това по какъв начин се е появила болестта. Дори и сега в постройката на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които правят проучванията и най-вероятната причина за навлизане на вируса на територията на България и Европейския съюз е незаконно превозване на животно, най-вероятно инфектирано, от Турция в България.

Това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия. Най-вероятно е станало по този метод “, сподели още тя. Д-р Давидова посочи, че с или без заболяване всяко придвижване на животни от точка А до точка Б би трябвало да става с документи. „ Нелегалният транспорт или търговия на животни са изрично неразрешени. Това е главното ни съмнение сега, само че предстоят още изследвания “, изясни тя.

Стана ясно още, че екипите от ветеринари на БАБХ са изтеглени сега от селата Шарково и Крайново поради барикади и стачки от доброволци. Те няма по какъв начин да си свършат работата, разясниха за медиите от БАБХ. 115 животнище бъдат евтаназирани единствено в Шарково. А баба Дора продължава да чакат евтаназията на стадото си кози. Пет огнища са доказани до момента от в селата Воден, Кости, Шарково, Крайново, Странджа. Засегнати са към 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани до момента, съобщи и доктор вайла Давидова от БАБХ.

Чумата е изключително рискова, мощно заразна и ето за какво ограниченията за предварителна защита изискват най-високо равнище на биосигурност. Убийството във всяко обитаемо място, в което има даже едно инфектирано животно, е нужно, само че по човечен метод. А другите животни се считат за рискови и контактни “, сподели Михаил Бащавелов, ръководител на съюза на ветеринарните лекари в Благоевград.

По думите му, с цел да се ограничи заболяването, е нужна стерилизация на стопанството, транспортните средства и персоналното облекло. По думите на Камен Николов, от БАБХ ветеринарните експерти са уведомили хората по местата посредством срещи в общините, а в огнището са изпратени хора с доста висок опит. „ Няма различен метод да се оправим с чумата, с изключение на евтаназия на животните “, добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР