Най-възрастната жена в света Кане Танака, почина на 119 години

...
Най-възрастната жена в света Кане Танака, почина на 119 години
Коментари Харесай

На 119 години почина най-възрастната жена на планетата

Най-възрастната жена в света Кане Танака, умря на 119 години в Япония

Японката Кане Танака, която се смяташе за най-възрастната жива дълголетница в света, умря. Тя беше на 119 години и 107 дни, съобщи Факти.б, базирайки се на японския ефирен канал NHK.

Кейн Танака е родена на 2 януари 1903 година, което се удостоверява от голям брой документални доказателства. Жената цялостен живот е работила в магазин, където продавала оризови питки. Тя се пенсионира през 70-те години на предишния век и е пътувала няколко пъти до Съединените щати. На 103 години са ѝ отстранили недоброкачествен израстък, нямала е други съществени здравословни проблеми.

През септември 2020 г. Кане Танака беше приета за най-стария гражданин в историята на Япония. Преди това японският връх за дългоденствие се държеше от Наби Таджима, която умряла през април 2018 година на възраст 117 години и 260 дни.

През 1993 година дълголетницата овдовява след 71 години брак. Тя имала пет деца, петима внуци и осем правнуци. Прекарала последните 17 години в луксозен старчески дом във Фукуока, където си е запълвала времето с забавната игра реверси, краснопис и решавайки комплицирани аритметични задания.

Диетата й включвала газирана вода, ориз, риба, чорба, само че и много сладкиши.

Хапвала шоколад.

Пиела по 3 кенчета кафе дневно.

Цял живот се занимавала с частен бизнес.



През 2021 година тя още веднъж подсети на света за себе си и за високия си дух, като разгласи, че ще участва с инвалидна количка в щафетата с факела за Олимпийските игри в Токио през 2021 година Заради пандемията проектите й бяха осуетени. 

Мнозина споделят, че в никакъв случай няма да не помнят отговора й, когато през 2019 година от Гинес афишират, че е най-възрастният човек на планетата. Запитана кой е най-щастливият й миг, тя без да се замисли споделя: " Сега ". 

След гибелта на Кане Танака, най-възрастната след нея жена в света, чиято възраст е документирана, е 118-годишната французойка Лусил Рандън. През 2021 година беше обявено, че тя се е заразила с COVID-19 и е оживяла.

Рекордът за безусловно дългоденствие принадлежи на французойката Жана Калман (Jeanne Calment), която умряла през август 1997 година на възраст 122 години и 164 дни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР