Най-важният за производството на кафе регион в Бразилия бе ударен

...
Най-важният за производството на кафе регион в Бразилия бе ударен
Коментари Харесай

Рекорден студ покоси кафе реколтата в Бразилия и повиши цените до 6-годишен връх

Най-важният за производството на кафе район в Бразилия бе ударен от невъобразим от повече от четвърт век мраз. Екстремното климатично проявяване ще засегне реколтата и към този момент прати цените на кафените зърна на шестгодишен връх на международните пазари, написа The Wall Street Journal.

Студената вълна е вторият климатичен потрес, който земеделците в Бразилия, най-големият производител на кафе в света, претърпяха през последните месеци. Преди студа пристигна суша, която нанесе вреди по тазгодишната годишна продукция. Трейдърите се уплашиха, че и идната годишна продукция ще е слаба, и покачиха цените на кафето от сорта арабика до $2,08 за паунд (450 грама), най-високото им равнище в Ню Йорк от края на 2014 година насам. През юли фючърсите на кафето се повишиха с 30%, а за последната година цените съвсем се удвоиха, поставяйки завършек на дълготраен интервал на ниски цени, който накара голям брой земеделци да се откажат от културата.

Последното рали е следващото от серията внезапни пазарни придвижвания на пазара на първични материали, провокирани от рисково или извънредно време. Миналата седмица цените на дървесината още веднъж поеха нагоре поради горските пожари в западната част на Съединените американски щати. Наводненията в североизточна Европа попречиха на потока на първични материали и артикули като химикали по река Рейн. През февруари ниските температури в Тексас доведоха до забележителен растеж на цените на природния газ.

В същото време вложителите се пробват да преценяват опцията на фирмите да предадат по-високите разноски на материалите върху потребителите. По-късно през днешния ден Starbucks ще регистрира резултатите си за предишното тримесечие и ще даде насоки за протичащото се. В четвъртък под светлината на прожекторите ще попадне Nestle.

Бразилският щат Минаш Жерайс е най-важният в производството на кафе в страната. В район Сул де Минаш се отглежда повече кафе, в сравнение с в който и да е различен в този щат. Там температурите паднаха до -5 градуса по Целзий и като цяло районът претърпява най-студената си зима от 1994 година насам.

Необичайно студените дни към този момент са нанесли вреди по реколтата. Земеделците и търговците, които се надяваха годишна продукция 2022 година да възвърне изпразнените ресурси след сушата, губят очаквания. Хосе Маркос Магаляес, президент на кафе кооператива Minasul, чака да загуби две трети от реколтата в своята плантация. Общо, специалисти чакат една десета от производството на Бразилия за година да бъде наранено.

В понеделник цените се повишиха с още 10 % поради прогнозите на метереолозите за още един студент фронт.
 Как климатичните промени ще усилят пропастта сред Северна и Южна Европа?
Как климатичните промени ще усилят пропастта сред Северна и Южна Европа?

Затоплянето ще нанесе непоправими вреди на юг - върху живота и стопанството
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР