Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не

...
Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не
Коментари Харесай

Румен Радев: Рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права

Най-важните заключения от актуалната рецесия са, че рестриктивните ограничения не би трябвало да нарушават съществени човешки права, обществените ограничения би трябвало да оказват помощ навреме на нуждаещите се, а финансовите принадлежности да се насочат към тези, които ще бъдат движещата мощ за бързото възобновяване. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си в събитието на високо ниво на Организация на обединените нации на тематика „ Финансиране на развиването в епохата на COVID-19 и оттатък “, което се реализира посредством видеоконферентна връзка. Българският държавен глава показа страната ни по покана на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

"Предизвикателствата, произлизащи от разпространяването на ковид, изискват засилено интернационално съдействие и многостранен метод. „ Настоящата пандемия акцентира нуждата от ефикасни, целенасочени и постоянни фискални политики. Страните би трябвало деликатно да намерят баланс сред фискалните тласъци и поддържане на запаси, които може да се окажат от значително значение “, съобщи Румен Радев.

„ Ако търсим дейно и трайно възобновяване след пандемията и изведем поуките от нея, то са нужни смели ограничения както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект “, съобщи Румен Радев. По думите му, в икономическата и финансовата сфера би трябвало да се подхващат политики, разнообразни от откритите до момента. „ Световната стопанска система и нейната финансова архитектура би трябвало да бъдат ефикасни, приобщаващи и устойчиви, с цел да допринесат за възобновяване след рецесията и да ни приготвят за непредвидени изключителни обстановки като тази, пред която сме изправени през днешния ден “, сподели още президентът.

Той акцентира изключителното значение на обединяването на интернационалната общественост и разпределянето на запаси там, където са нужни. Държавният глава съобщи, че би трябвало да се употребява и капацитетът на частния бранш и посочи нуждата от интернационална платформа от свързани с COVID-19 планове, посредством които както частните, по този начин и публични донори могат да оказват помощ.

Пандемията от COVID-19 сподели, че вложенията в опазване на здравето са решаващи и би трябвало да създадат здравните системи по-устойчиви и готови за сериозни обстановки. Наред с това е належащо да се обезпечат медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, уточни Румен Радев.

Солидарността е основен фактор за световното разрешаване на рецесията, подбудена от ковид, съобщи президентът и добави, че в къси периоди България е съумяла освен да трансформира промишлеността си за произвеждане на персонални защитни средства, само че и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изявлението си президентът уточни, че дневният ред на Програмата за стабилно развиване 2030 би трябвало да остане пътна карта за бъдещото развиване.

Събитието „ Финансиране на развиването в епохата на COVID-19 и оттатък “ е проведено от генералния секретар на Организация на обединените нации, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния конгрес. Участие взеха държавни и държавни ръководители от целия свят, както и на представители на интернационалните институции и организации, измежду които ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР