Най-важната съставка в тази салата е смилянският фасул. Моят съм

...
Най-важната съставка в тази салата е смилянският фасул. Моят съм
Коментари Харесай

Чудна салата от сърцето на Родопите РЕЦЕПТА

Най-важната съставна част в тази салата е смилянският боб. Моят съм закупила тъкмо от именитото село, из което са пръснати сергийки, предлагащи освен разнообразни сортове фасул, само че също глинени сачове, мед, сладко от боровинки и други горски плодове. Едрият боб обаче може да се откри също и по пазарите в огромните градове, написа hera.bg.

Продукти:

1 чаша смилянски фасул
1 глава червен лук
4-5 печени червени чушки
1 консерва сладка царевица
20-30 гр. орехи
половин връзка магданоз
2 стръка свеж джоджен
ябълков оцет, сол и олио на усет

Приготвяне:

Бобът се накисва във вода от предния ден. Винаги съм си мислила, че тази процедура има само за цел да омекоти обвивката и да улесни сваряването. Но откогато започнах да си създавам кълнове вкъщи, прозрях същинския му смисъл. В накиснатото семе стартира развой на поникване, при който трудносмилаемите белтъчини, отговорни за „ газовата ” популярност на фасула, се разграждат до елементарно усвоими аминокиселини. Затова, в случай че желаете салатата да остане без последици, не пропускайте накисване (за не по-малко от 24 часа).

След това го сварете в тенджера под налягане за 40-45 мин. През това време нарежете на линии печените пиперки, лукът на полукръгчета, а пресните подправки на ситно. Орехите счукайте на дребно. Когато боба се свари, отцедете го и прибавете нарязаните артикули, както и сладката царевица. Овкусете с ябълковия оцет, олиото и солта. По предпочитание можете да допълните рецептата с няколко лъжици доматено пюре или лютеница – комбинацията със зрелия боб е доста сполучлива. След като сервирате салатата в чинии, поръсете я и с натрошените орехи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР