Най-успешният европейски технологичен стартъп – Spotify – навърши десет години.

...
Най-успешният европейски технологичен стартъп – Spotify – навърши десет години.
Коментари Харесай

Най-успешният европейски стартъп нaвърши 10 години

Най-успешният европейски софтуерен стартъп – Spotify – навърши 10 години. Компанията публично показва своята активност в родната Швеция и няколко страни в Европейски Съюз на 7 октомври 2008 година, след две години тестово развиване. Сега това е най-голямата абонаментна услуга за стрийминг на музика в света, оперираща в 65 страни, с повече от 80 милиона клиенти.

Организацията, учредена от Мартин Лоренцон и Даниел Ек, е обществена компания, оценена на към 30 милиарда $ - двойно по-високо от оценката на Mobileye, самостоятелната софтуерна компания, добита от Intel за към 15 милиарда $, съгласно данни на GP Bullhound.



В исторически подтекст Европа има и други сполучливи софтуерни компании – да вземем за пример SAP, мултинационалният софтуерен колос, който стартира активността си през 1972 година в Германия, коства към 150 милиарда $. Но стартъп екосистемата дълго време е потискана в известна степен от Съединени американски щати и Азия, които сътвориха колоси като Гугъл и Alibaba. Компании като Spotify могат да оказват помощ това да се промени, изключително в случай че ветераните на организацията продължат да стартират лични планове, а оценката на Spotify продължи да притегля от ден на ден капитал и внимание към бранша.

Междувременно, статутът на услугата зависи от това с кого говорите – само че оценките варират от избавител на музикалната промишленост до следващия предвестител на нейния провал. В момента, в който стартъпът разказва активността си в проспекта за обществено предложение, музикалният бизнес е в самобитен колапс. Приходите на бранша са намалели до 14,3 милиарда $ през 2014 година, спрямо 23,8 милиарда $ през 1999 година, защото опциите за изтегляне на музика от интернет се уголемяват непрекъснато. Тенденцията се обръща през 2015 година, когато продажбите на музика в света означават растеж от 3% по отношение на година по-рано. Приходите скачат с 6% през идната година, което е най-големият годишен растеж в последните 20 години, съгласно Spotify.

Американската Асоциация за потребителски технологии счита, че потребителите в страната ще изразходват 6,6 милиарда $ единствено за услугите за стрийминг на музика през 2018 година Разходите за стрийминг услуги - както аудио, по този начин и образни – се чака да набъбнат с 35% до 19,5 милиарда $.

Самите музиканти обаче не са обединени от тезата, че възходът на Spotify е триумф и за тях. Тейлър Суифт и Том Йорк да вземем за пример се оплакват обществено от своите дивиденти от платформата. Собственият триумф на Spotify също не е подсигурен - оперативната загуба на компанията се усили до 90 милиона евро за тримесечието, завършило на 30 юни, от 79 милиона евро преди година. Най-големият й съперник е Apple Music, който се ръководи от компания на стойност над 1 трилион $, която не се нуждае от печелене на пари от музикалната си услуга. Spotify в действителност е огромна компания, само че занапред ще забележим дали ще устои на в действителност огромните играчи на пазара.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР